Επιστήμη & Τεχνολογία

Νυστάξατε; Ανάψτε φως πορτοκαλί

Νιώθετε συνέχεια πως κλείνουν τα μάτια σας από τη νύστα; Είστε στη δουλειά και αισθάνεστε πως θα πέσετε πάνω στο πληκτρολόγιο; Μην ανησυχείτε. Ερχεται μία έρευνα από το Βέλγιο όπου θα σας ανοίξει στην κυριολεξία τα μάτια, καθώς σας αποκαλύπτει τον εχθρό της νύστας. Και ποιος είναι αυτός; Το πορτοκαλί φως.

Όπως αναφέρει το New Scientist οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δέκα λεπτά έκθεσης του ματιού σε πορτοκαλί φως είναι ικανά να διώξουν τη νύστα μακριά και να κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό πιο δραστήριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πορτοκαλί φως επιδρά στους φωτοϋποδοχείς στον βολβό του ματιού, οι οποίοι ελέγχουν την παραγωγή της μελανοψίνης, μίας ουσίας που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος.

Τα στοιχεία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήρθαν στο φως μετά από ένα πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες σε 16 εθελοντές. Αρχικά τους έβαλαν να κοιτάξουν για δέκα λεπτά τρία χρώματα. Το μπλε, το πράσινο και το πορτοκαλί. Κατά τη διάρκεια του πειράματος τους έβαλαν σε μαγνητικό τομογράφο και τους υπέβαλαν σε τεστ μνήμης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το πορτοκαλί φως προκάλεσε μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές που σχετίζονται με την εγρήγορση και τη γνωστική λειτουργία.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet