Ο γύρος του κόσμου με το αεροσκάφος ηλιακής ενέργειας
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ο γύρος του κόσμου με το αεροσκάφος ηλιακής ενέργειας

Ένα αεροπλάνο που τροφοδοτείται με ενέργεια παραγόμενη αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά κύτταρα ξεκίνησε χθες από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με σκοπό να πραγματοποιήσει το γύρο του πλανήτη.

Το αεροπλάνο, με την ονομασία Solar Impulse 2, αποτελεί το διάδοχο του Solar Impulse 1, το οποίο είχε διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με επιτυχία το 2013. Το σκάφος αναμένεται να καλύψει περισσότερα από 35.000 χιλιόμετρα, χωρισμένα σε δώδεκα κομμάτια.

Το πρώτο κομμάτι του ταξιδιού από το Άμπου Ντάμπι προς το Ομάν θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες, καλύπτοντας 284 χιλιόμετρα ως την πρωτεύουσα Μουσκάτ. Το αεροσκάφος έχει βάρος μόλις 2.300 κιλά, ωστόσο τα φτερά του είναι μεγαλύτερα από αυτά των μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών.

Οι δύο Ελβετοί δημιουργοί του αεροπλάνου, ο επιχειρηματίας και πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ και ο αεροναύτης και ψυχίατρος Μπερτράν Πικάρ θα πιλοτάρουν εναλλάξ το Solar Impulse 2, κάνοντας στάσεις στην Ινδία, τη Μυανμάρ και την Κίνα, προτού διασχίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νότια Ευρώπη και επιστρέψουν τελικά στο Άμπου Ντάμπι.

Τα πιο απαιτητικά κομμάτια του ταξιδιού θα προκύψουν όταν το αεροπλάνο θα διασχίζει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς με ταχύτητα 50-100 χιλιόμετρα την ώρα, η συνεχής πτήση αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι ημέρες.

Το αεροπλάνο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τα τεράστια φτερά του είναι καλυμμένα με 17.248 ηλιακούς συλλέκτες που επαναφορτίζουν τέσσερις μπαταρίες πολυμερών λιθίου. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του διήρκεσαν συνολικά 12 χρόνια, μέχρι να δοκιμαστεί το πρώτο μοντέλο το 2009.

«Με τις ανανεώσιμες πηγές μπορούν να επιτευχθούν θαύματα», δήλωσε ο Πικάρ. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότιι μπορούμε να πετάμε μέρα και νύχτα χωρίς να χρησιμοποιούμε ούτε μία σταγόνα καυσίμων», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Ηλιακά παιχνίδια LAGI.PLAN

    Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impluse 2 αποτελεί την εξέλιξη του πρωτοτύπου Solar Impluse, με βελτιώσεις, τόσο όσον αφορά στη σχεδίαση, όσο και στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρολύτες που βελτιώνουν την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών & ανθρακονήματα για μικρότερο βάρος της κατασκευής. Βασικός στόχος της ομάδας του εγχειρήματος είναι να δείξουν τη σημασία που έχουν η χρήση της ηλιακής ενέργειας και των ήπιων μορφών ενέργειας στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και ο περιορισμός της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet