Η θερινή ώρα… επιβαρύνει την καρδιά
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η θερινή ώρα… επιβαρύνει την καρδιά

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ο αριθμός των καρδιακών προσβολών στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά 25% τη Δευτέρα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα, σε σύγκριση με τις άλλες Δευτέρες της χρονιάς.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν την έρευνά τους σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον και εξηγούν ότι το φαινόμενο της αύξησης αυτής επιμένει και αφού ληφθούν υπόψη οι εποχικοί παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώνεται κατά 21% την Τρίτη που ακολουθεί το πέρασμα στη χειμερινή ώρα. Τότε, έχουμε κερδίσει μια ώρα ύπνου τη νύκτα του προηγούμενου Σαββάτου προς την Κυριακή.

«Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ο συνολικός αριθμός των καρδιακών προσβολών δεν αλλάζει την εβδομάδα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα» υπογραμμίζει ο δρ. Αμνίτ Σαντού, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Και προσθέτει ότι: «Όμως αυτά τα επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο της αλλαγής της ώρας και μειώνονται στη διάρκεια των επομένων ημερών».

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα πρόσωπα που είναι ήδη ευάλωτα σε καρδιακές νόσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έπειτα από μια ξαφνική αλλαγή της ώρας, υποθέτει  ο καρδιολόγος, ο οποίος υπογραμμίζει πως ιστορικά οι καρδιακές προσβολές σημειώνονται το πρωί της Δευτέρας.

Ο Αμνίτ Σαντού διευκρινίζει πως ήλεγξε τα στοιχεία για τις άλλες Δευτέρες για να διαπιστώσει αν την εν λόγω Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη υπάρχουν άλλοι παράγοντες ή αξιοσημείωτα γεγονότα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.

Η ανάλυση των δεδομένων εισαγωγής ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των μη ομοσπονδιακών νοσοκομείων τη συγκεκριμένη Δευτέρα δείχνει μια αύξηση κατά 34% των καρδιακών προσβολών στη διάρκεια τεσσάρων διαδοχικών ετών από την εβδομάδα πριν από το πέρασμα στη θερινή ώρα μέχρι την επόμενη Δευτέρα (93 καρδιακές προσβολές έναντι 125).

Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση αυτή, κάνουν την εξής υπόθεσ, όπως λέει ο δρ. Α. Σαντού: «Πρόκειται ίσως για ένα συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων το στρες που προκαλείται από το γεγονός ότι αρχίζει μια καινούρια εβδομάδα εργασίας σε συνδυασμό με αλλαγές στον κύκλο του ύπνου».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet