Η μεγάλη «μπίζνα» με τις παράνομες αναγνωρίσεις βρεφών – Πώς δρούσε το κύκλωμα Πακιστανών και Ρομά
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Η μεγάλη «μπίζνα» με τις παράνομες αναγνωρίσεις βρεφών – Πώς δρούσε το κύκλωμα Πακιστανών και Ρομά

Ίσως το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομης αναγνώρισης βρεφών εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Λιβαδειάς, συλλαμβάνοντας τέσσερα μέλη του -δύο άνδρες ηλικίας 43 και 21 ετών, καθώς και δύο γυναίκες ηλικίας 58 και 34 ετών- όλοι Ρομά.

Τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες και πριν ακόμη φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, τις έπειθαν, έναντι χρηματικής αμοιβής, να δηλώσουν ψευδώς ότι απέκτησαν τέκνα με αλλοδαπούς, διαφόρων υπηκοοτήτων. Η δράση του κυκλώματος χρονολογείται από το 2014, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 26 παράτυπες αναγνωρίσεις τέκνων. Μάλιστα, η δικογραφία έχει σχηματιστεί συνολικά σε βάρος ακόμη 46 ατόμων, ανάμεσα τους 20 μητέρες ανηλίκων τέκνων και 25 αλλοδαποί που εμφανίζονταν ως δήθεν πατέρες των τέκνων αυτών, καθώς επίσης και σε βάρος μίας δικηγόρου.

Όλα ξεκίνησαν με την αυτόφωρη σύλληψη μίας 19χρονης κοπέλας και δύο αλλοδαπών, ηλικίας 36 και 35 ετών, διότι όπως διαπιστώθηκε εμπλέκονται σε διαδικασία παράτυπης αναγνώρισης του τέκνου της 19χρονης από τον 36χρονο, ενώ ο 35χρονος είχε τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα τέσσερα μέλη του κυκλώματος, καθώς και ένας ακόμη 30χρονος συνεργός τους, τουλάχιστον από το 2014, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή και συγκρότηση, σκοπός της οποίας ήταν ο παράνομος προσπορισμός οικονομικού οφέλους από παράτυπες αναγνωρίσεις εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων, από αλλοδαπούς διαφόρων υπηκοοτήτων, ώστε οι τελευταίοι να εφοδιάζονται με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, ως γονείς ανήλικων ημεδαπών τέκνων.

Ειδικότερα, τα μέλη του κυκλώματος, με ηγετικά στελέχη την 58χρονη και τον 43χρονο, προσέγγιζαν ημεδαπές γυναίκες Ρομά (και συγγενικά τους πρόσωπα), ακόμη και πριν γεννήσουν και τις έπειθαν, έναντι χρηματικής αμοιβής, να δηλώσουν ψευδώς ότι απέκτησαν τέκνα με αλλοδαπούς, οι οποίοι εμφανίζονταν ως δήθεν πατέρες των τέκνων αυτών. Για την πραγματοποίηση των αναγνωρίσεων, μέλη του κυκλώματος μετέβαιναν αρχικά με την ημεδαπή μητέρα και τον αλλοδαπό, φερόμενο ως πατέρα, σε συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου συντάσσονταν σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην δήλωση των αναγνωρίσεων σε δημοτικό ληξιαρχείο.

«Ταρίφα» 2.000 ευρώ ανά παιδί

Να σημειώσουμε ότι οι αλλοδαποί – φερόμενοι ως πατέρες (υπήκοοι Πακιστάν στη συντριπτική πλειονότητα τους), κατέβαλαν για την ολοκλήρωση της παράτυπης αυτής διαδικασίας το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ καρπώνονταν τα μέλη του κυκλώματος και τα υπόλοιπα χρήματα κατέληγαν στην ημεδαπή μητέρα του ανήλικου τέκνου. Μάλιστα στην κατοχή των δύο αλλοδαπών συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.340 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ προορίζονταν ως αμοιβή των μελών του κυκλώματος και της 19χρονης συλληφθείσας, για την παράτυπη αναγνώριση του ανήλικου τέκνου της.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας, απάτης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, διατάραξης οικογενειακής τάξης και παράβασης των διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

Από το 2014 τα μέλη του κυκλώματος οργάνωσαν και διέπραξαν τουλάχιστον 26 παράτυπες αναγνωρίσεις τέκνων, ενώ για την ίδια υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες ακόμη 46 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 ημεδαπές μητέρες ανήλικων τέκνων, 25 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων που εμφανίζονταν ως δήθεν πατέρες των τέκνων αυτών, καθώς και μία δικηγόρος.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet