Παρέμβαση εισαγγελέα για υποκλοπές στα γραφεία κομμάτων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Παρέμβαση εισαγγελέα για υποκλοπές στα γραφεία κομμάτων

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων πολιτικών κομμάτων, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα», διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηλ. Ζαγοραίου ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Καλούδη η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκύπτουν τα αδικήματα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών κατ΄ εξακολούθηση και παραβίασης προσωπικών δεδομένων κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος και βλάβη τρίτου.

Τα «Νέα» αναφέρουν ότι για δύο εβδομάδες χρησιμοποίησαν για τον εντοπισμό της ύποπτης δραστηριότητας ένα από τα πλέον σύγχρονα κινητά με εφαρμογές προστασίας από τις υποκλοπές: το Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η ίδια ακριβώς συσκευή είχε χρησιμοποιηθεί και στην έρευνα που πραγματοποίησε η νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten», η οποία αποκάλυψε, τον προηγούμενο μήνα, την ύπαρξη σταθμών παρακολούθησης κινητών στο Όσλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επίμαχες καταγραφές φαίνεται να έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Συγγρού, και αμέσως μετά στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος.

Επίσης, σωρεία καταγραφών -όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας που θα ερευνήσει ο εισαγγελέας- ύποπτων για υποκλοπή φαίνεται να προκύπτουν στο τρίγωνο ανάμεσα στον Πύργο Αθηνών, στην αμερικανική πρεσβεία και στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Από τις 6 έως τις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα παραθέτουν τα «Νέα», διενεργήθηκαν 17.371 μετρήσεις και καταγράφηκαν 193 «πολύ ύποπτα» συμβάντα. Επιπλέον, υπήρξαν 64 περιστατικά «υψηλής» διαβάθμισης, 78 «μέτριας» και 263 «χαμηλής».

Συγκεκριμένα:

Σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα γραφεία της Ν.Δ. καταγράφηκαν οκτώ τέτοια επεισόδια, με τα τέσσερα από αυτά να λαμβάνουν χώρα το μεσημέρι της 7ης Ιανουαρίου. Αλλα τρία σημειώθηκαν το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου και ένα στις 18 Ιανουαρίου. Ακόμα δύο πολύ ύποπτα συμβάντα καταγράφηκαν επί της Συγγρού, στο ύψος του Ιωσηφόγλειου Ιδρύματος, τρία τετράγωνα πριν από τα γραφεία της ΝΔ στις 12 Ιανουαρίου.

Στην Κουμουνδούρου η συσκευή ανίχνευσε πέντε φορές πολύ ύποπτη δραστηριότητα. Τις τέσσερις από αυτές οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι δύο από αυτές ήταν λίγο πριν παραχωρήσει ο Αλ. Τσίπρας τηλεοπτική συνέντευξη στις 12 Ιανουαρίου. Πολύ ύποπτη δραστηριότητα καταγράφηκε το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου και το απόγευμα της 18ης. Στις 15 Ιανουαρίου υπήρξε ανάλογο περιστατικό σε απόσταση 300 μέτρων από τα γραφεία, επί της Πειραιώς.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, και οι πέντε πολύ ύποπτες καταγραφές σημειώθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον ενός οικοδομικού τετραγώνου από τα γραφεία και όλα εντοπίζονταν προς την πλευρά των Εξαρχείων: τέσσερις σημειώθηκαν στις 7 Ιανουαρίου το πρωί, με τη μία από αυτές να απέχει τουλάχιστον 400 μέτρα από τη Χαριλάου Τρικούπη 50. Αλλη μία ύποπτη δραστηριότητα ανιχνεύθηκε το μεσημέρι της 15ης Ιανουαρίου.

Δύο πολύ ύποπτες δραστηριότητες ανιχνεύθηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του Ποταμιού το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου. Είναι στα όρια του τριγώνου της αμερικανικής πρεσβείας με κορυφή τον Πύργο Αθηνών, όπου υπάρχει ρεκόρ καταγραφών.

Συσκευές – σταθμοί παρακολούθησης που ονομάζονται IMSI catchers έχουν τη δυνατότητα να ξεγελούν τα κινητά τηλέφωνα, εκπέμποντας σήμα, προσποιούμενα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αποσπώντας δεδομένα όπως ο αριθμός IMSI -μοναδική ταυτότητα για την κάρτα SIM- έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνομιλίες και να δίνουν εντολές στη συσκευή.

Πηγές από τον χώρο ασφαλείας των τηλεπικοινωνιών θεωρούν ότι ακόμα και ένας απόφοιτος Πολυτεχνείου μπορεί να κατασκευάσει ένα IMSI catcher, εάν αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet