Πλημμυρισμένη στους πρόσφυγες και πάλι η Μυτιλήνη
Κοινωνία

Πλημμυρισμένη στους πρόσφυγες και πάλι η Μυτιλήνη

Ανεξέλεγκτες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τις τελευταίες τρεις μέρες. Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό το τελευταίο τριήμερο, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι με εκατοντάδες πλαστικές βάρκες που προσέγγισαν τη βόρεια ακτογραμμή του νησιού, μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου.

Όλοι τους προέρχονται από την περιοχή της Αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμκαλε) στη βόρεια ακτή του Αδραμυτινού Κόλπου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι Σύροι οδηγούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί καταγράφονται από συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και υπαλλήλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής. Αμέσως μετά την καταγραφή τους αφήνονται ελεύθεροι να φύγουν από το νησί.

Οι υπόλοιποι μετανάστες οδηγούνται στους χώρους του πρώτη στρατοπέδου της Μόριας (περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης). Εκεί περιμένουν στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις μέχρι να εκκενωθούν θέσεις μέσα σε αυτό. Έπειτα από διαδικασία λίγων ημερών οι μετανάστες αφήνονται και αυτοί ελεύθεροι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Αναχωρήσεις

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης επικρατεί μεγάλος συνωστισμός. Την Τετάρτη αναχώρησαν με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια για Πειραιά και Καβάλα περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν περί τα 3.400 άτομα. Για αύριο έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση περίπου 5.000 ανθρώπων.

Παρά τις αναχωρήσεις τόσων πολλών μεταναστών και προσφύγων, πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε δημόσιους χώρους μέσα στο λιμάνι και στους γύρω δρόμους. Χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να φύγουν από το νησί, ενώ πολλοί λίγοι είναι αυτοί που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αφού μετακινούνται προς την πόλη, για να βγάλουν εισιτήριο και να φύγουν από το νησί.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet