Σεισμός – Ελασσόνα: Σκηνές και εξοπλισμός στα χωριά που επλήγησαν
reader.gr
Κοινωνία

Σεισμός – Ελασσόνα: Σκηνές και εξοπλισμός στα χωριά που επλήγησαν

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών ρίχτερ που σημειώθηκε 16χλμ. νότια της Ελασσόνας. Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή να στηθούν σκηνές στα χωριά που επλήγησαν.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές από τον σεισμό που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτηρίων.

Αντίθετα, σημαντικές ζημιές (κυρίως σε σπίτια παλαιάς κατασκευής, όπως και κατάρρευση εξωτερικού τοίχου τμήματος της εκκλησίας του χωριού) έχουν καταγραφεί στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Ωστόσο υπάρχει το θέμα της διαχείρισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα ώστε να στεγαστούν σε σκηνές άστεγοι ή κάτοικοι της περιοχής που δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων. Δεκάδες σκηνές στέλνονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή, για λόγους ασφαλείας, έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Κλιμάκια μηχανικών στα χωριά

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτήρια όσο και σε οδούς και γέφυρες. Διαθέσιμες, εφόσον αυτό αποφασιστεί, είναι και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Καρακαΐσης: Ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο σεισμός που έγινε το μεσημέρι στη βόρεια Θεσσαλία ήταν ο κύριος σεισμός, έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καρακαΐσης.

«Ο σεισμός ήταν γύρω στα 6,2 με 6,3 ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις σεισμοί της τάξης των 5 ρίχτερ ενώ έχουν περάσει μόλις τέσσερις ώρες από τον σεισμό. Ίσως να σημειωθεί κάποιος μετασεισμός με σχετικά μεγάλο μέγεθος της τάξης του 5 με 5,5 αλλά νομίζω ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα θα βαίνει φθίνουσα στο επόμενο 48ωρο».

Για την ιστορία του ρήγματος της περιοχής ο κ. Καρακαΐσης επισήμανε ότι «στην περιοχή αυτή, από ό,τι φαίνεται, είχε ξαναγίνει σεισμός πριν από 250 χρόνια περίπου, το 1766, συγκρίσιμου μεγέθους περίπου με τον σημερινό, που είχε προκαλέσει βλάβες στην περιοχή της Ελασσόνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet