Αποτελεσματικές παρεμβάσεις και ριζικές αλλαγές, προκειμένου να βελτιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, φαίνεται ότι ζητούν από το υπουργείο Υγείας οι ασθενείς και οι γιατροί της Αθήνας. Μάλιστα οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή και εξαναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες τους, ενώ δύο στους δέκα γιατρούς έχουν σκεφτεί τον τελευταίο χρόνο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Αυτό προέκυψε από τη δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία PROGNOSIS, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και Συλλόγους Ασθενών.
«Η έρευνα αποτελεί κι αυτή μέρος της μεγάλης και συστηματικής προσπάθειας που ως σύλλογος κάνουμε τα τελευταία χρόνια, για να καταγράψουμε με επιστημονικό κι αντικειμενικό τρόπο τις απόψεις των ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα με την υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι πρώτα και κύρια οι λειτουργοί της υγείας, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα υγείας, κι αυτό είναι κάτι που το ξεχνά συστηματικά η Πολιτεία που νομοθετεί ερήμην τους, τις περισσότερες φορές, αλλά είναι επίσης και οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, τις ανάγκες των οποίων οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που το χρηματοδοτούν».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
- Περίπου έξι στους δέκα γιατρούς και ασθενείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις τρεις στους δέκα αξιολογούν ότι είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.
- Μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ ένας στους δύο ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα.
- Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες κρατάνε στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα των αλλαγών.
- Το 80% των γιατρών της Αθήνας που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτονται οικονομικά.
- Μάλιστα το 22% έχει σκεφτεί ν αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.
Οι ασθενείς προτάσσουν ως σημαντικότερο πρόβλημά τους ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα χρήματα για την φαρμακευτική τους αγωγή.
- το 18% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του
- ενώ το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή του.
- ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλλει τη συμμετοχή.
Από την πλευρά τους οι Σύλλογοι Ασθενών ισχυρίζονται ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Ανέφεραν δε ότι οι ασθενείς παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται και που οδηγεί χιλιάδες ασθενείς να εγκαταλείπουν τη θεραπεία που τους προτείνουν οι ιατροί τους, επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στη θεραπεία αυτή. Δεν μπορούμε ως λειτουργοί της υγείας να είμαστε αδιάφοροι στο πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων που δηλώνουν ότι βρίσκουν με μεγάλη δυσκολία συμβεβλημένο ιατρό για να απευθυνθούν. Ούτε μπορεί να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι δύο στους δέκα συναδέλφους μας, μέλη του ΙΣΑ, σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό».
Η άποψη των γιατρών
Ριζικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 88% των γιατρών. Ειδικότερα:
- Το 66% πιστεύει ότι οι υπηρεσίες υγείας το τελευταίο χρόνο έχουν γίνει χειρότερες.
- Αντίθετα, 1 στους 4 γιατρούς είναι αρκετά αισιόδοξος, για το μέλλον.
- Το 22% έχει σκεφτεί ν΄ αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.
- Το 80% θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτεται οικονομικά. Μάλιστα το 66% θεωρεί ότι έχει ευθύνες η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για τη σημερινή κατάσταση.
- Μόλις το 17% θεωρεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες, ενώ το 21% κρατάει στάση αναμονής. Αντίθετα το 62% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας .
- Το 69% δηλώνει ότι η επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των ασθενών του.
Η άποψη των ασφαλισμένων
Ικανοποιημένος δήλωσε ένας στους τρείς ασθενείς που τον τελευταίο χρόνο είχαν κάποια επαφή με το σύστημα υγείας. Μάλιστα το 23% εξακολουθεί να νιώθει ασφάλεια με το σύστημα υγείας. Ωστόσο το 60% αισθάνεται ότι δεν θα εξυπηρετηθεί εάν αρρωστήσει.
Έξι στους δέκα ασθενείς θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, το 22% έχουν παραμείνει ίδιες και το 6% πιστεύει ότι έχουν βελτιωθεί.
Το 53% θεωρούν ότι οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδας δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Μόλις το 10% θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερες ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 37% κρατάει στάση αναμονής.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασφαλισμένοι το τελευταίο χρόνο είναι τα εξής:
- 29% δεν βρήκε συμβεβλημένο γιατρό,
- 18% δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα του
- 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα τα φάρμακά του
- 28% δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.
Άλλα προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα οι ασθενείς ήταν: το κόστος ανά επίσκεψη στοω γιατρό, η μεγάλη αναμονή στα ραντεβού, το κόστος ανά συνταγή, οι απεργίες, το πλαφόν στα φάρμακα και η κακή κατάσταση των νοσοκομείων.
Η εμπειρία από τα δημόσια νοσοκομεία
Απ τους ασφαλισμένους που τον τελευταίο χρόνο πήγαν ως ασθενείς ή συνοδοί ασθενούς σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο το 40% δήλωσε ότι έμεινε από πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο, το 38% έμεινε λίγο, ενώ το 22% δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο.
Οι συνηθέστερες καταστάσεις που δηλώνουν οι ασθενείς ότι αντιμετωπίζουν είναι οι εξής:
- Πληρώνουν με δυσκολία τη συμμετοχή στα φάρμακά του (45% ).
- Δεν παίρνουν κάποια φάρμακα γιατί δεν έχει χρήματα (14%).
- Παρέλειψαν κάποια θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν ν΄ αγοράσουν τα φάρμακά τους (10%).
- Παίρνουν μόνο όσα φάρμακα κρίνει απολύτως απαραίτητα ( 9% ).
- Διέκοψαν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους (3%).
Σύλλογοι ασθενών
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρούν οι Σύλλογοι Ασθενών ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ότι δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.
Άλλα σημαντικά προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι:
- Οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους γιατί στοιχίζουν.
- Παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.
- Το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και έχει καταργηθεί η δωρεάν χορήγηση.
- Οι γιατροί φοβούνται να γράψουν το κατάλληλο φάρμακο και γράφουν δραστική ουσία.
- Μείωση των ποσοστών αναπηρίας.
- Δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία λόγω υπερβολικής φόρτισης.
- Μερική λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων των νοσοκομείων.
Εννέα στους δέκα συλλόγους ασθενών χαρακτηρίζουν χειρότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία δεν τους λαμβάνει υπόψη στη χάραξη της πολιτικής. Τρείς στους δέκα θεωρούν οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες, τρεις στους δέκα κρατεί στάση αναμονής, ενώ τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι θα οδηγήσουν σε χειρότερες.
Σχετικά με το ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση η αυθόρμητη απάντηση ήταν πως φταίνε όλοι. Ενώ 6 στους 10 επιρρίπτουν ευθύνη στην κυβέρνηση, όχι μόνο στην σημερινή αλλά σε όλες, και στους εκάστοτε υπουργούς.
Σχετικά άρθρα
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις εγγραφές στην Α’ τάξη του 10ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας
Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, σχετικά με τις «εγγραφές στην Α’ τάξη του 1ου Δημοτικού Νέας…
Ερώτηση στη Βουλή για τη γραμμή 1 του Μετρό από την Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την ανάγκη επέκτασης της Γραμμής 1 του Μετρό Αθηνών (Γραμμή Ηλεκτρικού), προς…
Ερώτηση της Αν. Αλεξοπούλου για την ασφάλεια και της ανάδειξη της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας
Ερώτηση για την «Ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης της γέφυρας της Δουκίσσης Πλακεντίας στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών» κατέθεσε, στο πλαίσιο…
Ερώτηση Α. Αλεξοπούλου για το προσωπικό καθαριότητας στον Δήμο Πεντέλης
Ερώτηση για το καθεστώς κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών και όχι έκτακτων από το προσωπικό καθαριότητας (συμβασιούχους «Covid») του Δήμου…
Συνάντηση Δ. Καιρίδη με τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Μία επένδυση… υψηλής τάσης ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης – Βίντεο
Το μεγάλο έργο της υπογείωσης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)…
Στον υπό διαμόρφωση ΣΜΑ στα Μελίσσια οι Αγγ. Παπάζογλου και Αντ. Φειδοπιάστης
Τον υπό διαμόρφωση Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κοιμητήριο Μελισσίων επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 η επικεφαλής της δημοτικής…
Το «χαμηλό βαρομετρικό» ήρθε για να μείνει στον Δήμο Πεντέλης – Συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής 4 παρατάξεων (βίντεο)
Βαρύς αναμένεται ο επερχόμενος χειμώνας στον Δήμο Πεντέλης από πολιτικής απόψεως, καθώς η ύπαρξη «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις τεσσάρων παρατάξεων…
Φεστιβάλ Αμαρουσίου: Με την ευχή στις 2 Σεπτεμβρίου να ακουστεί διά ζώσης η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γ. Νέγκα (video)
Να πάνε καλά και η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γιώτας Νέγκα να ακουστεί διά ζώσης στο αίθριο θέατρο του Δήμου…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Βασίλης Νομικός: Οι πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου
Όταν κάποιος διαβάζει και μελετά είναι δύσκολο να μπορέσουν διάφοροι να του μεταφέρουν ψευδείς πληροφορίες, γιατί πάρα πολλά γεγονότα έχουν…
Ε. Καραμολέγκου: Ηλιακά εγκαύματα – Πώς να τα προλαμβάνουμε, αλλά και να τα αντιμετωπίζουμε
Πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε στην δυσάρεστη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, δικό μας ή προσφιλούς μας ατόμου….
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.