Στα… κάγκελα γιατροί κι ασθενείς για το σύστημα Υγείας
Κοινωνία

Στα… κάγκελα γιατροί κι ασθενείς για το σύστημα Υγείας

Αποτελεσματικές παρεμβάσεις και ριζικές αλλαγές, προκειμένου να βελτιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, φαίνεται ότι ζητούν από το υπουργείο Υγείας οι ασθενείς και οι γιατροί της Αθήνας. Μάλιστα οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση στην φαρμακευτική αγωγή και εξαναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες τους, ενώ δύο στους δέκα γιατρούς έχουν σκεφτεί τον τελευταίο χρόνο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Αυτό προέκυψε από τη δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία PROGNOSIS, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και Συλλόγους Ασθενών.

«Η έρευνα αποτελεί κι αυτή μέρος της μεγάλης και συστηματικής προσπάθειας που ως σύλλογος κάνουμε τα τελευταία χρόνια, για να καταγράψουμε με επιστημονικό κι αντικειμενικό τρόπο τις απόψεις των ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα με την υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι πρώτα και κύρια οι λειτουργοί της υγείας, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα υγείας, κι αυτό είναι κάτι που το ξεχνά συστηματικά η Πολιτεία που νομοθετεί ερήμην τους, τις περισσότερες φορές, αλλά είναι επίσης και οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, τις ανάγκες των οποίων οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που το χρηματοδοτούν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

 • Περίπου έξι στους δέκα γιατρούς και ασθενείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις τρεις στους δέκα αξιολογούν ότι είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.
 • Μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ ένας στους δύο ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα.
 • Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες κρατάνε στάση αναμονής, για να δουν τα αποτελέσματα των αλλαγών.
 • Το 80% των γιατρών της Αθήνας που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτονται οικονομικά.
 • Μάλιστα το 22% έχει σκεφτεί ν αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.

Οι ασθενείς προτάσσουν ως σημαντικότερο πρόβλημά τους ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα χρήματα για την φαρμακευτική τους αγωγή.

 • το 18% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του
 • ενώ το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή του.
 • ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλλει τη συμμετοχή.

Από την πλευρά τους οι Σύλλογοι Ασθενών ισχυρίζονται ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Ανέφεραν δε ότι οι ασθενείς παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται και που οδηγεί χιλιάδες ασθενείς να εγκαταλείπουν τη θεραπεία που τους προτείνουν οι ιατροί τους, επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στη θεραπεία αυτή. Δεν μπορούμε ως λειτουργοί της υγείας να είμαστε αδιάφοροι στο πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων που δηλώνουν ότι βρίσκουν με μεγάλη δυσκολία συμβεβλημένο ιατρό για να απευθυνθούν. Ούτε μπορεί να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι δύο στους δέκα συναδέλφους μας, μέλη του ΙΣΑ, σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό».

Η άποψη των γιατρών

Ριζικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 88% των γιατρών. Ειδικότερα:

 • Το 66% πιστεύει ότι οι υπηρεσίες υγείας το τελευταίο χρόνο έχουν γίνει χειρότερες.
 • Αντίθετα, 1 στους 4 γιατρούς είναι αρκετά αισιόδοξος, για το μέλλον.
 • Το 22% έχει σκεφτεί ν΄ αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.
 • Το 80% θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτεται οικονομικά. Μάλιστα το 66% θεωρεί ότι έχει ευθύνες η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για τη σημερινή κατάσταση.
 • Μόλις το 17% θεωρεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες, ενώ το 21% κρατάει στάση αναμονής. Αντίθετα το 62% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας .
 • Το 69% δηλώνει ότι η επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των ασθενών του.
Η άποψη των ασφαλισμένων

Ικανοποιημένος δήλωσε ένας στους τρείς ασθενείς που τον τελευταίο χρόνο είχαν κάποια επαφή με το σύστημα υγείας. Μάλιστα το 23% εξακολουθεί να νιώθει ασφάλεια με το σύστημα υγείας. Ωστόσο το 60% αισθάνεται ότι δεν θα εξυπηρετηθεί εάν αρρωστήσει.

Έξι στους δέκα ασθενείς θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, το 22% έχουν παραμείνει ίδιες και το 6% πιστεύει ότι έχουν βελτιωθεί.

Το 53% θεωρούν ότι οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδας δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Μόλις το 10% θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερες ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 37% κρατάει στάση αναμονής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασφαλισμένοι το τελευταίο χρόνο είναι τα εξής:

 • 29% δεν βρήκε συμβεβλημένο γιατρό,
 • 18% δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα του
 • 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα τα φάρμακά του
 • 28% δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.

Άλλα προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα οι ασθενείς ήταν: το κόστος ανά επίσκεψη στοω γιατρό, η μεγάλη αναμονή στα ραντεβού, το κόστος ανά συνταγή, οι απεργίες, το πλαφόν στα φάρμακα και η κακή κατάσταση των νοσοκομείων.

Η εμπειρία από τα δημόσια νοσοκομεία

Απ τους ασφαλισμένους που τον τελευταίο χρόνο πήγαν ως ασθενείς ή συνοδοί ασθενούς σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο το 40% δήλωσε ότι έμεινε από πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο, το 38% έμεινε λίγο, ενώ το 22% δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο.

Οι συνηθέστερες καταστάσεις που δηλώνουν οι ασθενείς ότι αντιμετωπίζουν είναι οι εξής:

 • Πληρώνουν με δυσκολία τη συμμετοχή στα φάρμακά του (45% ).
 • Δεν παίρνουν κάποια φάρμακα γιατί δεν έχει χρήματα (14%).
 • Παρέλειψαν κάποια θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν ν΄ αγοράσουν τα φάρμακά τους (10%).
 • Παίρνουν μόνο όσα φάρμακα κρίνει απολύτως απαραίτητα ( 9% ).
 • Διέκοψαν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους (3%).
Σύλλογοι ασθενών

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρούν οι Σύλλογοι Ασθενών ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ότι δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Άλλα σημαντικά προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι:

 • Οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους γιατί στοιχίζουν.
 • Παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.
 • Το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και έχει καταργηθεί η δωρεάν χορήγηση.
 • Οι γιατροί φοβούνται να γράψουν το κατάλληλο φάρμακο και γράφουν δραστική ουσία.
 • Μείωση των ποσοστών αναπηρίας.
 • Δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία λόγω υπερβολικής φόρτισης.
 • Μερική λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων των νοσοκομείων.

Εννέα στους δέκα συλλόγους ασθενών χαρακτηρίζουν χειρότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία δεν τους λαμβάνει υπόψη στη χάραξη της πολιτικής. Τρείς στους δέκα θεωρούν οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες, τρεις στους δέκα κρατεί στάση αναμονής, ενώ τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι θα οδηγήσουν σε χειρότερες.

Σχετικά με το ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση η αυθόρμητη απάντηση ήταν πως φταίνε όλοι. Ενώ 6 στους 10 επιρρίπτουν ευθύνη στην κυβέρνηση, όχι μόνο στην σημερινή αλλά σε όλες, και στους εκάστοτε υπουργούς.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΙΣΑ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet