Καταιγίδες έως και την Κυριακή
Κοινωνία

Καταιγίδες έως και την Κυριακή

Μέχρι και την Κυριακή Θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς τη Θεσσαλία.

Το Σάββατο και την Κυριακή, με μειωμένη γενικά ένταση, σειρά θα έχουν, κυρίως τις απογευματινές ώρες, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Στερεά, η δυτική και κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Ήδη, την Πέμπτη, λόγω έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική δέχτηκε 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας στη Λάρισα, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων στη Ζάκυνθο και 50 κλήσεις για κοπές δένδρων στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών Ηλείας.

Στην Ηλεία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ανεμοστρόβιλος που πέρασε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης από την περιοχή του Βαρθολομιού έως και την περιοχή των Λεχαινών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και σε δρόμους.

Οι ισχυροί άνεμοι, που έπληξαν πολλές περιοχές της βόρειας Ηλείας, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε θερμοκήπια, καλλιέργειες, στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, καθώς και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως ανάφερε ο δήμαρχος Πηνείου, Αλέξης Καστρινός, τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή του Βαρθολομιού, προσθέτοντας πως όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, τότε θα φανεί το πραγματικό, όπως είπε, μέγεθος της καταστροφής.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ήταν ευτύχημα πως εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κάποιος μέσα».

Ακόμη τόνισε ότι «ο Δήμος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό και για αυτό θα κατατεθεί αίτημα ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ζημίες υπάρχουν και στον γειτονικό Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και όπως είπε ο δήμαρχος, Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις πολλών δέντρων, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και σε καλλιέργειες καλαμποκιού.

Επίσης, όπως είπε, δέντρα έπεσαν και μέσα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις εγκαταστάσεις ή να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Και στους δύο Δήμους, λόγω των ισχυρών ανέμων, έπεσαν πολλές κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης. Όμως, συνεργεία της ΔΕΗ που έφθασαν στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησαν αμέσως τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε ότι «πρώτο μέλημά μας ήταν να αποκατασταθούν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, καθώς και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, αφού οι πτώσεις δέντρων είχαν κλείσει αρκετούς επαρχιακούς δρόμους».

Επίσης, πρόσθεσε ότι συνεργεία της περιφέρειας, αλλά και των δήμων, εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η μανία της φύσης χτύπησε για λίγα μόνο λεπτά την Ζάκυνθο, αφήνοντας πίσω μεγάλες ζημιές στους δρόμους του νησιού. Όλα άρχισαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, όταν ξαφνικά η δύναμη της βροχής άρχισε να δυναμώνει και ο αέρας να ξεπερνά τα 9 μποφόρ.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι του νησιού άρχισαν να πλημμυρίζουν, δέντρα έπεσαν, υπόγεια γέμισαν με νερό, σκεπές παλιών σπιτιών κατέρρευσαν, χωρίς όμως να τραυματιστεί κάποιος.

Η πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου έλαβε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια και από μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, ενώ οι δυνατοί κεραυνοί «χτύπησαν» πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δίνουν μάχη ώστε να επαναφέρουν το ρεύμα.

Για την απίστευτη «θεομηνία» που έπληξε την Ζάκυνθο, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος ανέφερε ότι «η αντίδραση ήταν άμεση, όλες οι υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα σημεία του νησιού που δημιουργήθηκε πρόβλημα, μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου», ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έγιναν ο κ. Τσίπηρας επεσήμανε πως «οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές».

«Στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν δέντρα έπεσαν και πλάκωσαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ σε γειτονικό μαγαζί ο δυνατός αέρας ξήλωσε την σκεπή» ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, και ακολούθως επεσήμανε ότι «τα μηχανήματα του Δήμου χρειάστηκε να επέμβουν στις περιοχές Τσιλιβή, Λαγανά, Αργάσι για να απομακρύνουν δέντρα που είχαν κλείσει τους δρόμους».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet