Βία και αίμα στην τουρκική Πρωτομαγιά
Κόσμος

Βία και αίμα στην τουρκική Πρωτομαγιά

Χιλιάδες αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης προσπάθησαν να διαλύσουν τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί την Πέμπτη 1η Μαΐου γύρω από την πλατεία Ταξίμ για να διαδηλώσουν για την Εργατική Πρωτομαγιά παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, από τις συμπλοκές υπάρχουν τραυματίες. Στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο Reportturk έχει ανεβάσει μία φωτογραφία που απεικονίζει μία γυναίκα μέσα στο αίμα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στους δρόμους της Μπεσίκτα, περιοχής στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στον Βόσπορο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και ανέπτυξε αστυνομική δύναμη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Παρά τις προσπάθειες για αναίρεση της απαγόρευσης, απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι οργανώσεις της αριστεράς είχαν εξαγγείλει ότι, παρά την απαγόρευση, θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία. Η πλατεία Ταξίμ έχει συμβολικό χαρακτήρα για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία καθώς το 1977 είχαν δολοφονηθεί εκεί 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον εορτασμό της ημέρας. Επίσης, περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτομαγιά του 2013, οπότε είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 30 Απριλίου, ο χώρος της πλατείας επρόκειται να είναι αποκλεισμένος και όλα τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προς την Ταξίμ αναστέλλονται. Παρ’ όλα αυτά ορισμένα συνδικάτα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ, μετά τις πορείες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet