Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 2.900 μεταναστών στην Ιταλία
Κόσμος

Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 2.900 μεταναστών στην Ιταλία

Ένα ακόμη τεράστιο κύμα 2.900 μεταναστών, που κατέφθασαν την Κυριακή στα λιμάνια της Νότιας Ιταλίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιταλικές Αρχές. Κατά την τεράστια επιχείρηση, το τελευταίο 24ωρο, διασώθηκαν 21 πλοιάρια στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης, γεγονός που ανεβάζει σε επίπεδο-ρεκόρ (σχεδόν 68.000) τον αριθμό των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Στις τελευταίες επιχειρήσεις συμμετείχαν πλοία της ακτοφυλακής και άλλα ιταλικά πλοία, καθώς και πλοία του Βρετανικού, του Ιρλανδικού και του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ένα πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η ανθρωπιστική οργάνωση, με έδρα τη Μάλτα, MOAS, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή.

Με το τελευταίο κύμα μεταναστών στις ιταλικές ακτές σημειώνεται ελαφρά αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο (63.885 αφίξεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου), που έληξε με τον αριθμό-ρεκόρ των 170.000 μεταναστών. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και στην Ελλάδα: περισσότεροι από 80.000 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα μέσω θαλάσσης.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τις αρχές του 2014 έχει θέσει υπό μεγάλη πίεση τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών της Ιταλίας, όπου στεγάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο και άλλοι μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής.

Η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συμβαίνει συνήθως: από τις αφίξεις μεταναστών τον περασμένο χρόνο, περίπου 100.000 σημειώθηκαν το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία έχει θέσει την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας στο στόχαστρο της Ακροδεξιάς και ορισμένες περιοχές απειλούν να σταματήσουν να δέχονται άλλους μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μισοί και πλέον από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία δικαιούνται άσυλο, κυρίως επειδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία ή από χώρες όπως η Ερυθραία όπου επικρατεί η βία.

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον προορισμό τους με περισσότερους από 1.800 νεκρούς εν πλω προς την Ιταλία και τουλάχιστον 27 εν πλω προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον OIM.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet