Διάγγελμα Πούτιν για την Κριμαία
Κόσμος

Διάγγελμα Πούτιν για την Κριμαία

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει η Κριμαία για την Ρωσία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Δούμας – Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. «Το δημοψήφισμα διεξήχθη σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ακόμη ο Ρώρος πρόεδρος αψηφώντας τις κυρώσεις των δυτικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως δεν χρειάζεται περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν θα επιζητήσει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία θεωρεί την προσπάθεια της Δύσης να τρομάξει τη Ρωσία με κυρώσεις επίθεση και θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο Β. Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε τη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία αναγνωρίζει την Κριμαία ως κυρίαρχο και αυτόνομο κράτος, είπε ακόμη πως «εκατομμύρια Ρώσοι επιθυμούν η Κριμαία να είναι μέρος της Ρωσίας».

Ο Β. Πούτιν αποκάλυψε πως θα υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες στην Κριμαία: η ουκρανική, των Τατάρων και η ρωσική καθώς η Ρωσία θέλει να σεβαστεί όλες τις εθνότητες.

«Πιστεύαμε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένας καλός γείτονας, αλλά τα γεγονότα πήραν άλλη τροπή» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και επέμεινει πως δεν εισέβαλαν ποτέ στην Κριμαία ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την Κριμαία σε αυτή την κατάσταση, θα είμασταν προδότες».

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αναφορά και στην περίπτωση του Κοσόβου, λέγοντας πως η κατάσταση στην Κριμαία είναι «απολύτως ανάλογη».

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ λέγοντας πως η εξωτερική πολιτική τους δεν υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά από «το δίκαιο του ισχυρού». Επίσης, τόνισε πως οι δυτικοί εταίροι «πέρασαν τα όρια» στην Ουκρανία και ενήργησαν αντιεπαγγελματικά και ανεύθυνα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να ευχαριστήσει την Κίνα για την υποστήριξή της αλλά και να δηλώσει πως η Γερμανία έδειξε κατανόηση στη ρωσική θέση.

Έφοδος Ρώσων σε βάση στη Συμφερόπολη

Έφοδο σε ουκρανική βάση στη Συμφερόπολη πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, τα οποία κάνουν λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη από πυροβολισμούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής έχει απαχθεί ενώ οι υπόλοιποι στρατιώτες έχουν κλειστεί στον πρώτο όροφο κτηρίου στη βάση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσόφιλες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει τον διοικητή της βάσης.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η εισβολή πραγματοποιήθηκε από ρωσόφιλους πολιτοφύλακες ή από Ρώσους στρατιώτες.

Διαμάχη για τραπεζικούς λογαριασμούς της Τιμοσένκο

Βρετανικές τράπεζες βρίσκονται εμπλεκόμενες σε διαμάχη για τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο και της οικογένειάς της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Independent, βρέθηκαν 85 τραπεζικοί λογαριασμοί της Γ. Τιμοσένκο και συγγενών της, μετά από έρευνα της εταιρείας Lawrence Graham, με έδρα το Λονδίνο, μετά από έρυενα που της είχε αναθέσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από την έρευνα της Lawrence Graham αξιολογήθηκαν 278 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 26 χώρες στους 85 εκ των οποίων βρέθηκε ότι η Τιμοσένκο και η οικογένειά της ήταν είτε δικαιούχοι ή έφεραν την υπογραφή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση 13 τραπεζικοί λογαριασμοί σε χώρες ανά τον κόσμο παραμένουν ανοικτοί.

Στο στρατόπεδο της Γ. Τιμοσένκο υποστηρίζουν ότι η πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα από τότε που έγινε πολιτικός στις αρχές του 1997.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet