«Εκτεταμένες» επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους αναγγέλλει η Άγκυρα
Κόσμος

«Εκτεταμένες» επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους αναγγέλλει η Άγκυρα

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπολύσουν σύντομα «εκτεταμένες» αεροπορικές επιχειρήσεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτος από περιοχή στη βόρεια Συρία που συνορεύει με την Τουρκία, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι σχετικές συνομιλίες της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και περιφερειακοί σύμμαχοι όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Ιορδανία, καθώς και η Βρετανία και η Γαλλία, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, είπε ο Τσαβούσογλου.

«Οι τεχνικές συνομιλίες κατέληξαν, χθες, Κυριακή, και σύντομα θα αρχίσουμε αυτή την επιχείρηση, εκτεταμένες επιχειρήσεις, εναντίον του Ντάες [Ισλαμικό Κράτος]» ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να παράσχουν αεροπορική κάλυψη σε αυτούς που η Ουάσινγκτον αποκαλεί μετριοπαθείς σύρους αντάρτες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, που έχουν σκοπό να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από συνοριακή περιοχή έκτασης περίπου 80 χλμ., δήλωσαν αξιωματούχοι που έχουν γνώση των σχεδίων.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως οι επιχειρήσεις θα στείλουν επίσης ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνησή του να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής λύσης στο ευρύτερο πόλεμο της Συρίας.

«Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η εκδίωξη του Ντάες τόσο από τη Συρία όσο και από το Ιράκ, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια. […] Όμως, η εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων της κατάστασης [στη Συρία], που είναι βέβαια το καθεστώς, είναι επίσης απαραίτητη» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως οι δυνάμεις των κουρδικών πολιτοφυλακών PYD, που έχουν αναδειχθεί σε χρήσιμο σύμμαχο για την Ουάσινγκτον επί του πεδίου καθώς εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε άλλα σημεία στη Συρία, δεν θα έχουν ρόλο στη «ζώνη ασφαλείας» την οποία οι κοινές επιχειρήσεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν, εκτός εάν αλλάξουν πολιτική.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι οι PYD και οι σύμμαχοί του έχουν σκοπό να ενώσουν τις κουρδικές περιοχές στη Συρία και φοβούνται ότι αυτές οι φιλοδοξίες θα αναζωπυρώσουν τα αυτονομιστικά αισθήματα των Κούρδων της Τουρκίας.

«Ναι, οι PYD πολεμούν το Ντάες. Αλλά οι PYD δεν μάχονται μόνο για την εδαφική ακεραιότητα ή την πολιτική ενότητα της Συρίας. Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Προτιμάμε οι μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας, ή τις περιοχές όπου δεν υπάρχει παρουσία του Ντάες, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, και όχι οι PYD, εκτός εάν αλλάξουν ριζικά τις πολιτικές τους με αυτή την έννοια» ανέφερε…

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσινγκτον έχουν μεταδώσει απευθείας το μήνυμα αυτό στις PYD, είπε.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις PYD, οι δυνάμεις των οποίων ελέγχουν το ανατολικό άκρο της προτεινόμενης ζώνης ασφαλείας, περιπλέκονται από αυτό που αξιωματούχοι στην Άγκυρα λένε πως είναι οι σχέσεις της συριακής οργάνωσης με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ και στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η Άγκυρα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές από τον περασμένο μήνα, θα συνεχιστούν μέχρι η οργάνωση να καταθέσει τα όπλα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως εξαπέλυσε τις επιδρομές εναντίον του PKK αντιδρώντας στην κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Τσαβούσογλου είπε πως 61 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από την οργάνωση τους τελευταίους μήνες και πως η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρι η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση να καταθέσει τα όπλα.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή πως μια δεύτερη ομάδα μαχητών που έχουν εκπαιδευθεί στην Τουρκία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να αναπτυχθούν στη Συρία τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της στρατηγικής για την απώθηση του Ισλαμικού κράτους.

Το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα Μέτωπο αλ Νούσρα ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι έχει συλλάβει μερικά από τα μέλη της πρώτης ομάδας, που αριθμεί λιγότερους από 60 άνδρες, μερικές εβδομάδες μετά την ανάπτυξή τους και προειδοποίησε τους υπόλοιπους να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα.

Στη δεύτερη ομάδα θα έχουμε περίπου 100 [μαχητές] είπε ο Τσαβούσογλου, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι χερσαίες δυνάμεις αυτές είναι μόνο ένα μέρος της στρατηγικής.

«Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού [από μόνο του] δεν είναι αρκετό για να πολεμηθεί το Ντάες, αυτός είναι ο λόγος που συμφωνήσαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουμε σύντομα κοινές επιχειρήσεις» ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσον η βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προοπτικές μιας διπλωματικής διευθέτησης στη Συρία, ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που βλέπουμε πως το Ιράν εξομαλύνει τις διπλωματικές σχέσεις του με πολλές δυτικές χώρες. Το Ιράν διεξάγει πλέον καλύτερο διάλογο με πολλές δυτικές χώρες και αυτό είναι που η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως» δήλωσε, σημειώνοντας τη χθεσινή επαναλειτουργία της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

«Όμως η κατάσταση στη Συρία, ή στην περιοχή που περιλαμβάνει την Υεμένη και το Ιράκ, είναι κάτι εντελώς χωριστό από τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Αυτό που περιμένουμε από το Ιράν είναι ένας πιο εποικοδομητικός ρόλος στη Συρία και στο Ιράκ, και στην Υεμένη» επισήμανε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet