Η Νότιος Αφρική τιμά τη μνήμη του Μαντίμπα
Κόσμος

Η Νότιος Αφρική τιμά τη μνήμη του Μαντίμπα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και η Νότιος Αφρική τιμά τη μνήμη του Μαντίμπα με πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σειρήνες και βουβουζέλες ήχησαν σε κάθε γωνιά της Νοτίου Αφρικής πριν τηρηθεί τριών λεπτών σιγή για τον κρατούμενο «46664», που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Βετεράνοι του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ βρέθηκαν στο πλευρό της χήρας του Νέλσον Μαντέλα, Γκράσα, σε τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πρετόρια.

Η Γκράσα Μαντέλα κατέθεσε στεφάνι στα πόδια του εννέα μέτρων μπρούντζινου αγάλματος του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής που «στέκεται» επιβλητικά στην πρωτεύουσα.

Τα ξημερώματα Νοτιοαφρικανοί συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας της Πρετόρια για να προσευχηθούν στην πρώτη επέτειο θανάτου του ηγέτη-σύμβολο ελευθερίας και συγχώρεσης.

Στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ πολίτες είπαν «ευχαριστώ» στον Νέλσον Μαντέλα κρατώντας κεριά στα χέρια.

Ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου απέτισε φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας: «Ευχαριστούμε τον Θεό για εκείνον και το παράδειγμα που μας έδωσε. Μας έμαθε για την αξία του ανθρώπου, όλων των ανθρώπων».

Εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή στο χωριό Κούνου, τη γη των προγόνων του Μαντέλα, όπου ετάφη δέκα ημέρες αφότου άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος τη Νότιο Αφρική και τον κόσμο όλο.

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα έχουν προγραμματιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet