Ιαπωνία: Eννέα νεκροί κι εκτεταμένες υλικές ζημιές από τον τυφώνα «Τζέμπι»
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Ιαπωνία: Eννέα νεκροί κι εκτεταμένες υλικές ζημιές από τον τυφώνα «Τζέμπι»

Τουλάχιστον εννέα νεκρούς, περίπου 340 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, ιδίως στο αεροδρόμιο Κανσάι, το οποίο θα παραμείνει κλειστό σήμερα, άφησε πίσω του ο τυφώνας «Τζέμπι», ο οποίος έπληξε την Τρίτη μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές και μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο Τζέμπι που σημαίνει «χελιδόνι» στην κορεατική γλώσσα, με ανέμους 160 χιλιομέτρων ανά ώρα και ριπές έως και 220 χ.α.ώ. στην περιφέρειά του, κινείται από τα νοτιοδυτικά του αρχιπελάγους προς βορρά, εξασθενίζοντας σταδιακά. Κατατάσσεται στην κατηγορία των «πολύ ισχυρών» τυφώνων, που σπάνια πλήττουν απευθείας κατοικημένες περιοχές στην Ιαπωνία. Αυτός είναι ο πρώτος τυφώνας που περνάει πάνω από ιαπωνικά νησιά από το 1993.

Η περιοχή της Οσάκα επλήγη πιο έντονα με πολλά κτήρια να υφίστανται ζημιές, δέντρα να ξεριζώνονται, οροφές, όπως αυτή του σιδηροδρομικού σταθμού του Κιότο, να ξηλώνονται, φορτηγά να ανατρέπονται πάνω σε γέφυρες και αυτοκίνητα να υφίστανται ζημιές.

Το αεροδρόμιο Κανσάι, πάνω σε ένα τεχνητό νησί στη θάλασσα, πλημμύρισε και έκλεισε, με 3.000 επιβάτες και πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους να παγιδεύονται, αφού η γέφυρα που το συνδέει με την ακτή υπέστη ζημιά από ένα δεξαμενόπλοιο που παρασυρόταν.

Σήμερα το πρωί, φέρι και βάρκες μετέφεραν τον κόσμο στο αεροδρόμιο της Κόμπε, δυτικότερα, αφού το Κανσάι, που εξυπηρετεί πάνω από 400 πτήσεις την ημέρα, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ακύρωσαν 800 πτήσεις την Τρίτη, ανακοίνωσαν την ακύρωση άλλων 160 σήμερα, κατά στοιχεία που συγκέντρωσε το NHK. Η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών αντιθέτως διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Ως και 2,3 εκατομμύρια σπίτια και διάφορα άλλα κτήρια δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Εκδόθηκαν εντολές επείγουσας απομάκρυνσης -που πάντως οι αρχές δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν- 2,3 εκατομμυρίων πολιτών και 16.000 άτομα πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Υλικές ζημιές εξαιτίας σφοδρών ανέμων αναφέρθηκαν και στο Τόκιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet