Ιράν: Επανεξελέγη ο Ροχανί από τον α’ γύρο
Κόσμος

Ιράν: Επανεξελέγη ο Ροχανί από τον α’ γύρο

Ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν με ποσοστό 57%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Επικράτησε του συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Παρασκευή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φαζλί, επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι ο μετριοπαθής ιερωμένος Ροχανί κέρδισε 23,5 εκατομμύρια ψήφους, το 57%, σε σχέση με τις 15,8 εκατομμύρια, 38,3%, του σκληροπυρηνικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Ροχανί, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανεκλογή του, δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη δημιουργία μιας περισσότερο ελεύθερης κοινωνίας και τη βελτίωση της οικονομίας.

«Το Ιράν είναι ένα μεγάλο έθνος. Εσείς είστε οι πραγματικοί νικητές των εκλογών…Θα παραμείνω πιστός στις δεσμεύσεις μου απέναντί σας» έγραψε ο Ροχανί στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η απόρριψη των εκκλήσεων για τον τερματισμό των μεταρρυθμίσεων και μια επίδειξη ενότητας.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, συνεχάρη τον Ιρανό ομόλογό του για την επανεκλογή του και δεσμεύτηκε να επιδιώξει τη «συνεργασία» με την Τεχεράνη, κυριότερο σύμμαχο στην περιοχή του συριακού καθεστώτος.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή ανήλθε σε 73%, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην παράταση της ψηφοφορίας κατά αρκετές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στις εκλογές ψήφισαν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι με συνολικά 56 εκατομμύρια Ιρανούς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο Ροχανί αντιμετώπισε τον 56χρονο Ραϊσί, έναν συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος εμφανίστηκε ως συνήγορος των φτωχών και είπε ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις.

Δύο μικρότεροι και λιγότερο γνωστοί υποψήφιοι, ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Ροχανί κι ένας συντηρητικός, συμμετείχαν επίσης στις χθεσινές εκλογές.

Ο 68χρονος Ροχανί ηγήθηκε το 2015 της υπογραφής της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις διεθνείς δυνάμεις και έκανε προεκλογική εκστρατεία που βασίστηκε, όπως ο ίδιος είπε, στην επιλογή ανάμεσα σε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και στον «εξτρεμισμό».

Εκτός από τη σύναψη της πυρηνικής συμφωνίας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος κατάφερε επίσης να ρίξει τον πληθωρισμό από 40% το 2013 σε 9,5% σήμερα.

Τον Ροχανί συνεχάρησαν σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι Ιρανοί συμμετείχαν με πάθος στην πολιτική ζωή της χώρας τους. Συγχαίρω τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για την ισχυρή εντολή που έλαβε» έγραψε η Μογκερίνι στο Twitter και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή της JCPOA, καθώς και για τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή ειρήνη και την ικανοποίηση των «προσδοκιών όλων των Ιρανών».

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στον Χασάν Ροχανί με τον οποίο τον συγχαίρει για τη μεγάλη νίκη του στις ιρανικές προεδρικές εκλογές» ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναπτύξει περαιτέρω τη ρωσο-ιρανική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet