Καζάνι που βράζει η Ανατ. Ουκρανία
Κόσμος

Καζάνι που βράζει η Ανατ. Ουκρανία

Μετά την αιματηρή προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν κυβερνητικά κτήρια που είχαν καταλάβει ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, η βία επεκτάθηκε και στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, την Κυριακή 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax-Ukraine, εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα  περικύκλωσαν το δημαρχείο του Χαρκόβου με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτήριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες κάνει λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Πέραν του Χαρκόβου, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ένοπλοι φιλορώσοι έχουν επίσης καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη (όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας), Κραματόρσκ, Ντρουσκόβκα και Γενακίγιεβε. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει πως υπάρχει ένοπλη αυτονομιστική παρουσία συνολικά σε πέντε παραμεθόριες ουκρανικές πόλεις.

Νωρίτερα της ίδιας ημέρας, ένας άνδρας των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας έχασε τη ζωή του και πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στη Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Οι ρωσόφιλοι έχουν καταλάβει το τοπικό αρχηγείο της Αστυνομίας και την έδρα της υπηρεσίας ασφαλείας, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ανταλλαγές πυρών έλαβαν χώρα κοντά σε οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στην είσοδο της πόλης.

Από την πλευρά τους, οι ρωσόφιλοι δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti πως ένας ακτιβιστής σκοτώθηκε.

Για έναν νεκρό και εννέα τραυματίες κάνει λόγο προγενέστερος απολογισμός της τοπικής διοίκησης του Ντόνετσκ.

Ο κ. Α. Αβάκοφ προσέθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας ανασυντάσσονται για νέα επιχείρηση, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους αντάρτες πως χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από την πλευρά της Μόσχας, τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Itar-Tass μεταδίδουν πως η ουκρανική επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ άρχισε μετά από συνομιλίες του Κιέβου με τον σταθμό της CIA στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για υποκίνηση των αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορία που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Μόσχα.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet