Ετοιμάζεται επιμήκυνση του χρέους
Οικονομία-Αγορά

Ετοιμάζεται επιμήκυνση του χρέους

Την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δίχως νέο «κούρεμα», αλλά με επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια και περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων ετοιμάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους της Ε.Ε.

Το πρακτορείο σημειώνει πως ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχία της επιστροφής στις αγορές την Πέμπτη 10 Απριλίου ήταν η γενικευμένη προσδοκία των επενδυτών πως η Ευρώπη θα διευκολύνει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς από το Reuters για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την όλη πρακτική επιμήκυνσης των δανείων, πηγή της Ε.Ε. απάντησε με ερώτημα, ρωτώντας με νόημα ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που αποπλήρωσε το χρέος του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ, περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Μάλιστα, η Βρετανία ακόμα έχει χρέος προς την Ουάσιγκτον που εκκρεμεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε η πηγή.

Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να τεθεί επισήμως επί τάπητος μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat στα τέλη Απριλίου 2014. Το Eurogroup έχει τοποθετήσει την έναρξη της συζήτησης το φθινόπωρο, ωστόσο η Αθήνα επιδιώκει να θέσει το ζήτημα πριν το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει της συμφωνίας Eurogroup-ΔΝΤ από τον Νοέμβριο του 2012, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εφόσον η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Κατά τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταπέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet