Κορωνοϊός: Εναλλακτικό εμβόλιο αντί AstraZeneca στη Βρετανία για τους κάτω των 40
zougla.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Κορωνοϊός: Εναλλακτικό εμβόλιο αντί AstraZeneca στη Βρετανία για τους κάτω των 40

Στα άτομα κάτω των 40 ετών στη Βρετανία θα προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αντί αυτού της AstraZeneca, μετά το κλίμα ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί με τα (σπάνια) περιστατικά θρομβοεμβολών. 

Αυτό αναφέρουν οι εφημερίδες Daily Telegraph και Independent. Ειδικότερα, η Telegraph επισημαίνει ότι η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες των Βρετανών πολιτών ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη (6/5) ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

Ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου

«Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών. Οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Η συχνότητα θρομβοεμβολών είναι 10,5 ανά ένα εκατομμύριο

Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων ήταν 10,5 ανά ένα εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η JCVI συνέταξε τις συστάσεις της νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και μια ανακοίνωση από την κυβέρνηση αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε ο Independent.

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε χθες Πέμπτη ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σπάνιες θρομβοεμβολές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν περισσότερο σε γυναίκες από όσο σε άνδρες, σημειώνοντας ότι η διαφορά στα περιστατικά ήταν μικρή.

Συνολικά 209 θρόμβοι

Στο τέλος Απριλίου, είχε γίνει γνωστό από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας (MHRA) ότι έχουν καταγραφεί συνολικά 209 θρόμβοι με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη Βρετανία έχουν χορηγηθεί περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Τέσσερις περιπτώσεις σπάνιας πήξης αναφέρθηκαν μετά από μια δεύτερη δόση, αλλά το MHRA δεν ανέφερε πόσες δεύτερες δόσεις έχουν δοθεί ως τώρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet