Κορωνοϊός: Περιορισμένα τα εμβόλια – Ο ΠΟΥ ζητά «ευελιξία» στη χορήγηση δόσεων
zougla.gr
Κόσμος

Κορωνοϊός: Περιορισμένα τα εμβόλια – Ο ΠΟΥ ζητά «ευελιξία» στη χορήγηση δόσεων

Ο εμβολιασμός των ευρωπαϊκών χωρών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Χανς Κλούγκε εξήγησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη εκμετάλλευση των περιορισμένων προμηθειών εμβολίων και την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

«Είναι σημαντικό μία τέτοια απόφαση να αντιπροσωπεύει μία ασφαλή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην περιορισμένη ικανότητα συνολικής προστασίας αυτήν την στιγμή και την αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος οποιουδήποτε επόμενου κύματος της επιδημίας επί των συστημάτων υγείας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με τις συζητήσεις που γίνονται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αντιμετώπιση της χαμηλής τροφοδοσίας σε εμβόλια με την παράταση του χρόνου ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου μέχρι και κατά 12 εβδομάδες και για το ενδεχόμενο της μείωσης του όγκου ορισμένων δόσεων.

Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει δριμεία αντιπαράθεση μεταξύ των ειδικών. Οι Pfizer/BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά την πρώτη δόση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε επείγουσα έγκριση για την διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech πριν από δύο εβδομάδες και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν λάβει την πρώτη δόση από την έναρξη του εμβολιασμού εδώ και μία εβδομάδα.

Στη Βρετανία, η οποία ενέκρινε το εμβόλιο τον Δεκέμβριο, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα ενός μηνός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με οψιόν για άλλα 100 εκατομμύρια. Βρίσκεται σε συνομιλίες για την παραγγελία 50 έως 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet