Κυνικός και εκτός ελέγχου ο Ρ. Ερντογάν
Κόσμος

Κυνικός και εκτός ελέγχου ο Ρ. Ερντογάν

Την ώρα που οι Τούρκοι διαδηλωτές θρηνούν τους δύο νεκρούς που σκοτώθηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει τις κυνικές δηλώσεις.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης για τους νεκρούς του ορυχείου στη Σόμα και τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, για τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Θα κάνουμε τελετές κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος; Πέθανε και τελείωσε».

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους αιμοδιψείς που χρησιμοποιούν (την τραγωδία στο ορυχείο) ως αφορμή να σπάσουν, να λεηλατήσουν, να επιτεθούν στην αστυνομία και να διαπράξουν φόνο. Περιμένετε η αστυνομία να καθήσει άπραγη στο πλάι και να κοιτάζει; Είμαι έκπληκτος για την υπομονή τους».

Οι συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών, που οδήγησαν στον θάνατο δύο διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ξέσπασαν λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη και ενώ η οργή των διαδηλωτών βράζει μετά την τραγωδία στο ορυχείο που άφησε πίσω της 301 νεκρούς και τον θάνατο ενός 15χρονου που τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία και πέθανε εννέα μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2014.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης για να παρευρεθούν στην κηδεία του 30χρονου Ουγκούρ Κουρτ, του πρώτου θύματος, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που παρακολουθούσε την κηδεία ενός συγγενή του. Ένας από τους συγκεντρωμένους δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είχε έρθει χθες για την κηδεία κάποιου άλλου και σήμερα θάβουμε τον ίδιο».

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Οκμεϊντάνι, σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα.Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα και κατόπιν εναντίον των συγκεντρωμένων, προκειμένου να διαλύσουν ένα πλήθος που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνησης. Ο Ουγκούρ Κουρτ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Η ανακοίνωση του θανάτου του 30χρονου πυροδότησε νέες κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν «Κράτος-δολοφόνος» και «Θα δώσετε λόγο», λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στη μνήμη του Κουρτ. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη στις οποίες τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου του Ουγκούρ Κουρτ και να εντοπιστεί ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε. Έχουν κατασχεθεί 20 υπηρεσιακά περίστροφα ώστε να υποβληθούν σε βαλλιστική εξέταση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet