Μεξικό: Εκατοντάδες παιδιά διασώθηκαν από τη δουλεία
Κόσμος

Μεξικό: Εκατοντάδες παιδιά διασώθηκαν από τη δουλεία

Περίπου 600 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, διέσωσε η μεξικανική αστυνομία από άθλιες συνθήκες δουλείας.

Αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος «La Gran Familia» στην πόλη Σαμόρα του δυτικού Μεξικού, έπειτα από καταγγελίες γονιών πέντε παιδιών ότι τα παιδιά παρέμεναν εκεί χωρίς τη θέλησή τους, ενώ άλλοι γονείς είχαν παραπονεθεί ότι δεν τους επιτρεπόταν να δουν τα παιδιά τους.

Τα 450 παιδιά – 278 αγόρια, 174 κορίτσια, 6 μωρά – και οι 138 ενήλικες ζούσαν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες δουλείας ανάμεσα σε ποντίκια, κοριούς και ψείρες σε «καταφύγιο» εγκαταλελειμμένων αγοριών και κοριτσιών, στην πολιτεία Μιτσοακάν.

Παρ΄ όλο που η καταγγελία για τα πέντε παιδιά είχε γίνει πριν ένα χρόνο, ο κυβερνήτης της πολιτείας δεν εξήγησε γιατί η αστυνομία δεν έδρασε νωρίτερα.

Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι οι πρώτες καταγγελίες είχαν γίνει από το 2010, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στο ίδρυμα υπάρχουν εδώ και δύο δεκαετίες, όμως η ιδιοκτήτρια του «ιδρύματος», Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο διέθετε υψηλές πολιτικές γνωριμίες.

Σύμφωνα με την καταγγελία μητέρας ενός παιδιού που ζούσε στο ίδρυμα, όλοι οι γονείς έπρεπε να παραχωρήσουν την κηδεμονία των παιδιών τους στη Ρ. Βερντούσκο και υπέγραφαν συμφωνία ότι δεν θα ζητούσαν πίσω τα παιδιά τους πριν την ενηλικίωσή τους. Τα παιδιά που γεννιούνταν στο ίδρυμα καταγράφονταν ως παιδιά της Ρ. Βερντούσκο και οι βιολογικοί τους γονείς δεν είχαν δικαίωμα να τα μεγαλώσουν.

Η Ρ. Βερντούσκο είχε πει σε τοπική εφημερίδα ότι τα παιδιά του ιδρύματος προέρχονταν από δυσλειτουργικές οικογένειες και ότι πράγματι το ίδρυμα ήταν απρόθυμο να δώσει πίσω τα παιδιά στις οικογένειές τους, αν αυτές δεν αποδείκνυαν ότι είχαν βελτιωθεί οι συνθήκες οικογενειακής ζωής.

Όπως προέκυψε από τις πρώτες μαρτυρίες, η ιδιοκτήτρια εξανάγκαζε τα παιδιά στην επαιτεία, να κοιμούνται στο έδαφος περιτριγυρισμένα από ποντίκια και έντομα, ενώ υφίσταντο και σεξουαλική κακοποίηση.

Η ιδιοκτήτρια Ρ. Βερντούσκο και οκτώ ακόμη εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του ιδρύματος στο Facebook, το καταφύγιο «La Gran Familia», το οποίο ιδρύθηκε το 1947 και χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικούς πόρους, την κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες, έχει ως σκοπό τη φροντίδα εγκαταλελειμμένων παιδιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet