ΟΗΕ: Εκστρατεία βιασμών, λεηλασιών και εκτελέσεων από το Νότιο Σουδάν
Κόσμος

ΟΗΕ: Εκστρατεία βιασμών, λεηλασιών και εκτελέσεων από το Νότιο Σουδάν

Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν ακολούθησε μια «πρακτική καμένης γης» με τις δυνάμεις της να διεξάγουν μια εκστρατεία βιασμών, λεηλασιών και εκτελέσεων αμάχων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 2015, καταγγέλλει το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε επίσημη έκθεσή του.

Η έκθεση περιλαμβάνει φρικτές μαρτυρίες αμάχων που ήταν ύποπτοι ότι υποστήριζαν την αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων παιδιά και άνθρωποι με αναπηρία, τους οποίους τους σκότωσαν καίγοντάς τους ζωντανούς, αφήνοντάς τους να πεθάνουν από ασφυξία μέσα σε κοντέινερ, πυροβολώντας τους, κρεμώντας τους από δέντρα ή τεμαχίζοντάς τους» καταγγέλλει το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεδομένου του εύρους, του μεγέθους και της σοβαρότητας των κατηγοριών, της συνοχής τους, της επανάληψής τους και των ομοιοτήτων που παρατηρούνται στη μέθοδο που ακολουθήθηκε, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστέψουμε ότι οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και/ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Η τεράστια πλειονότητα των θανάτων μεταξύ των αμάχων δεν δείχνει να είναι αποτέλεσμα των μαχών, αλλά σκόπιμων επιθέσεων κατά των αμάχων», επισημαίνεται στην έκθεση.

Επίσης η συχνότητα των βιασμών «δείχνει ότι η χρήση τους στη σύγκρουση έχει γίνει μια αποδεκτή πρακτική από τους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων και τις προσκείμενες ένοπλες πολιτοφυλακές» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στις πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις επιτρεπόταν να βιάζουν γυναίκες αντί μισθού βάσει της αρχής «κάνετε ό,τι μπορείτε και πάρτε ό,τι θέλετε» σημειώνεται.

Μεταξύ του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, καταγράφηκαν από τον ΟΗΕ περισσότερα από 1.300 κρούσματα βιασμού μόνον στην πολιτεία Γιούνιτι του Νοτίου Σουδάν. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι στρατιώτες διαπληκτίστηκαν για το αν θα βιάσουν ένα κορίτσι 6 ετών και κατέληξαν να το σκοτώσουν.

Ακόμη και οι γυναίκες που βρίσκονται σε προστατευμένους καταυλισμούς του ΟΗΕ κινδυνεύουν όταν βγαίνουν έξω για να βρουν τρόφιμα ή ξύλα για καύση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν τόνισε ότι ο αριθμός των βιασμών που περιγράφονται στην έκθεση αποτελεί μάλλον μόνον ένα κομμάτι της γενικότερης εικόνας, αλλά η μαζική χρήση τους ως ένα εργαλείο πολέμου και πρόκλησης τρόμου απέχει πολύ από αυτό που έγινε αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.

«Πρόκειται για μια από τις πιο φρικτές καταστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, με μαζική χρήση του βιασμού ως οργάνου πρόκλησης τρόμου και ως πολεμικού όπλου» σημείωσε.

«Η κλίμακα και το είδος της σεξουαλικής βίας -που ασκήθηκε κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις SPLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν) και τις συμμαχικές τους πολιτοφυλακές- περιγράφονται με τις πιο αποκρουστικές, αποστομωτικές λεπτομέρειες, όπως και η σχεδόν ξεδιάντροπη, αλλά υπολογισμένη στάση αυτών που σφαγίασαν αμάχους και κατέστρεψαν αγαθά και μέσα επιβίωσης» πρόσθεσε ο Ζέιντ.

«Κάθε φορά που μια ζώνη αλλάζει χέρια, οι υπεύθυνοι σκοτώνουν ή εκτοπίζουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αμάχων, βάσει της εθνότητας στην οποία ανήκουν» επισημαίνει ο ΟΗΕ στην έκθεσή του.

Σε ένα από τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι περικύκλωσαν έως και 60 κτηνοτρόφους και τους έκλεισαν μέσα σε ένα κοντέινερ στον περίβολο μιας καθολικής εκκλησίας. Όλοι πλην ενός πέθαναν από ασφυξία σε δύο ημέρες.

Επίσης τους 12 μήνες πριν από τον Νοέμβριο του 2015, μόνον στην πολιτεία Γιούνιτι καταγράφηκαν 10.553 θάνατοι αμάχων, εκ των οποίων οι 7.165 ήταν αποτέλεσμα βιαιοπραγιών και οι 829 προκλήθηκαν από πνιγμό. Οι τρόποι με τους οποίους σκοτώθηκαν δεν είναι τυχαίοι, μεμονωμένοι ή συμπτωματικοί, αλλά δείχνουν σκόπιμοι, συστηματικοί και ότι στηρίζονται στην εθνική ταυτότητα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Αν και όλες οι πλευρές έχουν διαπράξει ωμότητες που μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι αυτές που ευθύνονται κυρίως για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν το 2015, καταλήγει η έκθεση.

Ο πόλεμος του Νοτίου Σουδάν άρχισε το Δεκέμβριο του 2013, οδηγώντας την νεότερη χώρα στον κόσμο στο χάος και προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό περισσότερων από 2 εκατομμυρίων και βύθισε στην πείνα τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet