Οργή στο Μεξικό για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Οργή στο Μεξικό για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές

Σε κυβερνητικά κτήρια στην πολιτεία Γκερέρο εισέβαλαν την Τετάρτη Μεξικανοί διαδηλωτές, καταγγέλλοντας την ανικανότητα των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση των 43 αγνοούμενων φοιτητών, που θεωρείται ότι έχουν δολοφονηθεί.

Στην πόλη Τσιλπανσίνο, πρωτεύουσα του Γκερέρο, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του περιφερειακού υπουργείου Υγείας και έβαλαν φωτιά σε έπιπλα και έγγραφα μπροστά ακριβώς από το κτήριο. Μία ημέρα νωρίτερα διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο μέλη συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος είχαν ομολογήσει ότι σκότωσαν τους 43 φοιτητές, των οποίων τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από τις 26 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν στις αρχές αυτόπτες μάρτυρες, οι φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν τους σταμάτησαν αστυνομικοί στην περιοχή Ιγκουάλα και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές σε μέλη της συμμορίας Γκερέρος Γιουνίντος.

Σε ανακοίνωσή της η μεξικανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ιγκουάλα είναι «βάρβαρα, τραγικά και απαράδεκτα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, οι αρχές έχουν υπό κράτηση 74 άτομα, μεταξύ των οποίων και 36 αστυνομικούς, καθώς και τον ηγέτης της συμμορίας.

Από την Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί «βάρβαρο και αποτρόπαιο έγκλημα» και ότι πρέπει να διεξαχθούν διεξοδικές έρευνες προκειμένου οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet