Κόσμος

Ουκρανία: Στην… κόψη του ξυραφιού

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να αποκλιμακωθεί η κριση στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ – Ρωσίας… στο τηλέφωνο

Για κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλειας σε περίπτωση επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Καναδάς στο πλευρό των ΗΠΑ…

Προειδοποιήσεις για απόσυρση της συμμετοχής του από τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Χάος στην Ουκρανία – Η Ρωσία ελέγχει την Κριμαία

Χάος στην ΟυκρανίαΗ ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται με τον πόλεμο να βρίσκεται προ των πυλών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση, ο νυν πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση και προειδοποίησε τη Ρωσία πως η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εις βάρος της χώρας του θα οδηγήσει σε πόλεμο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν εκτάκτως τη Δευτέρα 3 Μαρτίου και η παγκόσμια κοινή γνώμη αναμένει τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

Τρεις είναι οι «σιωπηλοί» παίκτες στο παιχνίδι τακτικής που παίζεται. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο πρώτος, βρίσκεται σε συννενοήσεις με τους συμμάχους, όπως είπε, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως και το ΝΑΤΟ, ο δεύτερος, δήθεν δεν έχει λάβει απόφαση να στείλει στρατό στην Κριμαία, ενώ είναι σαφές ότι ήδη η Κριμαία βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ρώσων και η Γ. Τιμοσένκο που δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό, η Γιούλια Τιμοσένκο, να βρεθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες ή ώρες στη Μόσχα, όπου σε συνάντηση με τον Β. Πούτιν θα βρουν τη χρυσή τομή που θα δώσει και τέλος στην κρίση. Εννοείται, ότι η Τιμοσένκο, δεν θέλει σε καμία περίπτωση ούτε τη διάσπαση της Ουκρανίας, αλλά ούτε και να είναι δέσμια, όταν αναλάβει μετά από εκλογές την Προεδρία της χώρας, των ακροδεξιών ομάδων που σήμερα είναι βαθιά «χωμένες» στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Οι εξελίξεις το βράδυ του Σαββάτου 1η Μαρτίου

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει πότε θα δώσει το «πράσινο φως» για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πέσκοφ, η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γιούρι Σεργκέγιεφ, δήλωσε πως Ουκρανία και Ρωσία «βρίσκονται κοντά σε όλα εκτός από τον πόλεμο», εκφράζοντας ελπίδες ότι η κατάσταση δε θα πυροδοτηθεί.

Η ρωσική Άνω Βουλή ζήτησε την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή της χώρας για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Έξαλλος είναι ο Ομπάμα με τη CIA καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος για το αντίθετο, η Ρωσία στέλνει τελικά στρατό στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter: «Εξω φρενών ο Ομπάμα με τη CIA. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ (27 Φεβρουαρίου) τον διαβεβαίωνε ότι η Μόσχα δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία».

Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα. Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, στη συνεδρίαση όπου αναμένεται να προεδρεύσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, οι υπουργοί Εξωτερικών παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην Ουκρανία βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος έχει συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προστατέψει άμεσα τους Τατάρους που βρίσκονται στην Κριμαία, αποτελώντας μειοψηφία.

Ο κ. Α. Νταβούτογλου συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ παρουσία και του Μουσταφά Αμντουλτζελίμ Κιρίμογλου πρώην επικεφαλής των Τατάρων της Κριμαίας.

Ο κ. Α. Τουρτσίνοφ ευχαρίστησε τον Νταβούτογλου για την κατανόηση των δύσκολων ωρών που περνάει η Ουκρανία, ενώ στάθηκε στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet