Πορεία προσφύγων από τη Βουδαπέστη προς τη Βιέννη
Κόσμος

Πορεία προσφύγων από τη Βουδαπέστη προς τη Βιέννη

Πορεία προς τη Βιέννη άρχισαν πεζή, με ό,τι τους έχει απομείνει, έως και 1.000 πρόσφυγες από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης μετά το μπλόκο στην αναχώρηση των τρένων. Σε σκηνές πρωτοφανείς για τη σημερινή Ευρώπη, οι πρόσφυγες, μικροί και μεγάλοι, διασχίζουν με τα πόδια τους δρόμους και τις γέφυρες της Βουδαπέστης -ακριβώς τη στιγμή που το ουγγρικό Κοινοβούλιο επικυρώνει νέους σκληρούς νόμους…

Εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο τρένο που ακινητοποιήθηκε στο Μπίτσκε και αρνούνται να οδηγηθούν σε καταυλισμό δηλώνουν ότι θα ενωθούν και εκείνοι με την πορεία που ξεκίνησε από τη Βουδαπέστη το Σάββατο, εάν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν με τρένο το ταξίδι τους.

Περισσότεροι από 600 πρόσφυγες δραπέτευσαν την ίδια στιγμή από τρία σημεία στη χώρα.

Περίπου 300 πρόσφυγες διέφυγαν από τον καταυλισμό πρώτης υποδοχής του Ρόσζκε κοντά στα σερβικά σύνορα, με αποτέλεσμα η Ουγγαρία να κλείσει προσωρινά το κεντρικό συνοριακό πέρασμα.

Άλλοι 64 δραπέτευσαν από κέντρο κράτησης κοντά στο Μπίτσκε στα κεντρικά της χώρας, ενώ λίγες ώρες αργότερα έως και 300 πρόσφυγες που κρατούνταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπίτσκε κατόρθωσαν να διαφύγουν. Στον σταθμό είχαν σταλεί το πρωί δυνάμεις καταστολής για να ελέγξουν την κατάσταση.

Οι πρόσφυγες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας επί πολλές ημέρες δηλώνουν ότι θέλουν να διανύσουν με τα πόδια μία απόσταση περίπου 175 χλμ. μέχρι τα σύνορα με την Αυστρία, καθώς η Βουδαπέστη εντείνει προσπάθειες να τους μεταφέρει, παρά τη θέλησή τους, σε καταυλισμούς πρώτης υποδοχής.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια, διέσχισαν μία από τις κυριότερες γέφυρες του Δούναβη χωρίς να ενοχληθούν από τις δυνάμεις της τάξης.

Στην Ουγγαρία, μία από τις κύριες χώρες διέλευσης στην κεντρική Ευρώπη, έφθασαν περίπου 3.300 πρόσφυγες μόνο την Πέμπτη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Εν μέσω της χαώδους κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και δεδομένου ότι τελικός προορισμός των προσφύγων είναι η Γερμανία, οι υπουργοί Εσωτερικών Τσεχίας και Σλοβακίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορούν να εξετάσουν να ανοίξουν έναν «σιδηροδρομικό διάδρομο» για τους πρόσφυγες, εφόσον η Ουγγαρία και η Γερμανία συμφωνήσουν ως προς τη διαχείριση της ροής προσφύγων.

«Εάν υπάρξει κάποια δημόσια δέσμευση εκ μέρους της Γερμανίας ότι θα δεχθεί και δεν θα επιστρέψει τους Σύρους πρόσφυγες που καταγράφονται σε ορισμένη [άλλη] ευρωπαϊκή χώρα, τότε είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε έναν διάδρομο εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας» ανέφερε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών κατόπιν συνάντησης με τον Σλοβάκο ομόλογό του στην Πράγα.

Οι δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται πάνω στη βασική σιδηροδρομική διαδρομή που συνδέει την Ουγγαρία με τη Γερμανία.

Αργότερα, εντός της ημέρας, πρόκειται να συναντηθούν στην Πράγα οι ηγέτες Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας, οι οποίοι αναμένεται να εκφράσουν εκ νέου την αντίθεσή τους στην εφαρμογή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε, εν τω μεταξύ, την Παρασκευή σειρά νόμων που αποσκοπούν στον έλεγχο της ροής των μεταναστών στη χώρα, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία και θεσπίζοντας αυστηρές ποινές, περιλαμβανομένης και της φυλάκισης, για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

Η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράκτη -για τον οποίο έχει δεχθεί μπαράζ επικρίσεων- κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, θέλοντας να αναχαιτίσει την εισροή μεταναστών.

Με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν την Παρασκευή, η διέλευση ή η πρόκληση ζημιών στον φράκτη θεωρείται ποινικό αδίκημα και η παράνομη διέλευση των συνόρων τιμωρείται με ποινή που φθάνει έως και τα τρία έτη φυλάκισης.

Η νέα νομοθεσία καθιστά δυνατή την υποβολή αιτημάτων ασύλου στα σημεία διέλευσης των συνόρων και επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασής τους. Ενισχύει επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατού στα σύνορα και υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία 140 ψήφων έναντι 33.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet