Την Παρασκευή ψηφίζει η Μπούντεσταγκ για τις διαπραγματεύσεις
Κόσμος

Την Παρασκευή ψηφίζει η Μπούντεσταγκ για τις διαπραγματεύσεις

To μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται στη γερμανική Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την Ελλάδα, με αίτημα της κυβέρνησης την έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αθήνα για νέο πακέτο. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Μπούντεσταγκ, η έκτακτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 (ώρα Αθήνας).

Η ψηφοφορία θα μετρήσει το κλίμα στους βουλευτές στο Βερολίνο και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα ιδιαίτερα στις ανταρσίες από το στρατόπεδο της Μέρκελ -η «προθυμία» απέναντι σε νέο πακέτο έχει αγγίξει το ναδίρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μεταξύ των δύο κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού έχει δημιουργηθεί τριβή για το ζήτημα της πρότασης του Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit -η βάση των Σοσιαλδημοκρατών εξεγέρθηκε όταν έπεσε στο τραπέζι, όμως τα πράγματα μπέρδεψε η επισήμανση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Γκάμπριελ ότι η πρόταση ήταν σε γνώση του και έπρεπε «όλα να εξεταστούν χωρίς προκατάληψη». Ο Σόιμπλε, κάθε φορά που επανερχόταν στο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες (και την Πέμπτη), φρόντιζε να σημειώνει ότι την πρόταση είχε διαβουλευτεί προηγουμένως η κυβέρνηση. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη συζήτηση την Παρασκευή.

Μετά το θρίλερ στη Σύνοδο, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) Φόλκερ Kάουντερ είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης και είχε υπογραμμίσει πως το διακύβευμα είναι «η συνοχή της Ευρώπης».

Περιορίστηκε στο ότι «υπάρχουν επιφυλάξεις στους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στους [συμπολιτευόμενους] Σοσιαλδημοκράτες». Ο Κάουντερ είχε εμφανιστεί ήδη την επομένη της Συνόδου αισιόδοξος ότι οι βουλευτές του κόμματός του «δεν θα θέσουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους βαυαρούς του CSU, που κατά κανόνα κρατούν υψηλότερους τόνους, ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζίχοφερ είχε διαπιστώσει προ ημερών ότι η Μέρκελ «δεν έχει κάνει λάθος στην ευρωπαϊκή της πολιτική» (στηρίζοντας έτσι, εμμέσως, το πακέτο) και στελέχη του κόμματος όπως η Γκέρντα Χάσελφελντ έχουν αναλάβει τις τελευταίες ώρες το έργο να «πουλήσουν» το πακέτο στους βουλευτές, επισημαίνοντας πως «η απόφαση των Βρυξελλών είναι καλή βάση, οι προϋποθέσεις έχουν ενισχυθεί και ο έλεγχος είναι αυστηρότερος».

Στην τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα, είχαν μεν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα (για πρώτη φορά, και βουλευτές της Linke), όμως ο αριθμός των ανταρτών είχε αυξηθεί σε όλα τα στρατόπεδα. Μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες, σχεδόν 100 είχαν αφήσει να καταγραφεί η αντίθεσή τους, έστω κι αν στο τέλος αρκετοί εξ αυτών τελικά υπερψήφισαν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet