Τουρκία: Οι γυναίκες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος απλήρωτης εργασίας στη διάρκεια της καραντίνας
REUTERS/ALAA AL-MARJANI
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Τουρκία: Οι γυναίκες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος απλήρωτης εργασίας στη διάρκεια της καραντίνας

Οι γυναίκες στην Τουρκία έκαναν τετραπλάσιες εργασίες μέσα στο σπίτι ή φροντίζοντας τρίτους σε σχέση με τους άνδρες στη διάρκεια της καραντίνας που είχε επιβληθεί στη χώρα λόγω του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Μάιο σε δείγμα πάνω από 2.400 ατόμων και έδειξε ότι οι γυναίκες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από την αμισθί εργασία στη διάρκεια του lockdown, παρά το ότι οι άνδρες πέρασαν σημαντικά περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι μέσα στο σπίτι.

Το χάσμα των φύλων στην αμειβόμενη εργασία περιορίστηκε την περίοδο του lockdown ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις συνθήκες εργασίας και της μείωσης στις αμειβόμενες εργατοώρες των ανδρών, διαπίστωσε η έρευνα.

Αλλά το χάσμα των φύλων στην αμισθί εργασία και στον συνολικό χρόνο εργασίας διευρύνθηκε: κατά μέσο όρο ο φόρτος εργασίας των γυναικών, περιλαμβανομένης της αμειβόμενης και της μη αμειβόμενης, αυξήθηκε ενώ εκείνη των ανδρών μειώθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη της ισχυρής πραγματικότητας του σταδιακά αυξανόμενου βάρους απλήρωτης οικιακής εργασίας και εργασίας φροντίδας που αναλαμβάνουν οι γυναίκες πέραν από τις δουλειές που κάνουν», δήλωσε ο Κλαούντιο Τομάζι, ο μόνιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στην Τουρκία.

«Η κατάσταση παραπέμπει στην επείγουσα ανάγκη για αλλαγές ώστε να επέλθει πιο ίσος καταμερισμός απλήρωτης οικιακής εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών», σημειώνει ο ίδιος.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται στην Τουρκία. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενες μητέρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον οικιακών και τη φροντίδα των παιδιών που προέκυψαν λόγω της καραντίνας.

Επιπλέον οι γυναίκες έχει αναφερθεί ότι είναι περισσότερο επιρρεπείς στα αυξανόμενα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet