Ερντογάν: Η Γερμανία του Χίτλερ επιτυχημένο προεδρικό σύστημα
Κόσμος

Ερντογάν: Η Γερμανία του Χίτλερ επιτυχημένο προεδρικό σύστημα

Τη Γερμανία του Χίτλερ επέλεξε να παρουσιάσει ως παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες.

Έπειτα από την πρόσφατη εκλογική νίκη του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα ώστε ο τελετουργικός ρόλος του προέδρου να μετατραπεί σε εκτελεστικός, σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία ή στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι συμβατό με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους, ο Ερντογάν είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ».

«Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες» είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η τουρκική προεδρία αντέδρασε αργότερα, υποστηρίζοντας ότι η «μεταφορά» του Ερντογάν διαστρεβλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά την αντίθετη έννοια από την επιδιωκόμενη: ότι μία εκτελεστική προεδρία μπορεί να υπάρχει σε ένα ενιαίο κράτος και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, και ότι ούτε το προεδρικό ούτε το κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελεί εγγύηση κατά της κατάχρησης εξουσίας.

«Εάν το σύστημα γίνεται αντικείμενο κατάχρησης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή διοίκηση και σε καταστροφές, όπως στη Γερμανία του Χίτλερ (…) Το σημαντικό είναι να συνεχιστεί η χρηστή διοίκηση που υπηρετεί το έθνος», ανέφερε η δήλωση.

Το κυβερνών κόμμα AK που ίδρυσε ο Ερντογάν έχει θέσει τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος στην κορυφή της ατζέντας μετά την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συμφώνησε την Τετάρτη με το αντιπολιτευόμενο CHP να αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και φέρει ακόμη τη σφραγίδα των στρατιωτικών, δεν τάσσονται όμως υπέρ του προεδρικού συστήματος που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι θα συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet