Στην “κλοπή” γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προχωρά το Ισραήλ
Κόσμος

Στην “κλοπή” γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προχωρά το Ισραήλ

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να προσαρτήσει μεγάλο μέρος γεωργικών εκτάσεων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη -πολιτική απόφαση που πυροδοτεί νέα ένταση με τους Παλαιστίνιους, αλλά και με τους δυτικούς συμμάχους του, ΗΠΑ και Ε.Ε., και καταδικάζεται ήδη από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό COGAT του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιο για τον συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, «η πολιτική απόφαση για την κατάσχεση των γεωργικών γαιών έχει ήδη ληφθεί και είμαστε στο τελικό στάδιο πριν τα εδάφη αυτά κηρυχθούν γη του κράτους» του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η οικειοποίηση των εδαφών αφορά 1.540 στρέμματα στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ιεριχώ και τον εβραϊκό οικισμό Αλμόγκ,  περιοχή όπου το Ισραήλ έχει πολλά αγροκτήματα τα οποία χτίστηκαν σε εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Η γη, που ήδη καλλιεργείται εν μέρει από εβραίους εποίκους σε περιοχή που τελεί υπό πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο, βρίσκεται κοντά στο βόρειο άκρο της Νεκράς Θάλασσας. Σήμερα κανένας Παλαιστίνιος δεν ζει εκεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε την κατάσχεση των εδαφών. «Η εποικιστική δράση συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αντιβαίνει τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ που υποστηρίζει μία λύση δύο κρατών στη σύγκρουση αυτή» αναφέρει η ανακοίνωση του Μπαν Γκι-μουν.

Διπλωματική καταστροφή

Μία τέτοια προσάρτηση, εάν όντως γίνει, θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, δήλωσε η Χάγκιτ Οφράν, εκπρόσωπος της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα», που τάσσεται κατά της εποικιστικής δραστηριότητας. «Η απόφαση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης συνιστά διπλωματική καταστροφή, ένα βήμα προς την καταστροφή της λύσης των δύο κρατών» προειδοποίησε.

Κατά το παρελθόν, το Ισραήλ δικαιολόγησε τέτοιου είδους προσαρτήσεις επικαλούμενο τη νομοθεσία που επιτρέπει την οικειοποίηση παλαιστινιακών εδαφών που έχουν εγκαταλειφθεί από πολύ καιρό.

Το Ισραήλ έχει υπό την κατοχή του τη Δυτική Όχθη από το 1967. Σχεδόν 40.000 Ισραηλινοί έποικοι συμβιώνουν σε ένα συγκρουσιακό κλίμα με 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Η κατάσχεση εδαφών και ευρύτερα η εποικιστική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται ασταμάτητα με όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις, δεξιές ή αριστερές, καταγγέλλεται από τους Παλαιστίνιους και τη διεθνή κοινότητα ότι υπομονεύει την ίδρυση μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και δυσχεραίνει την ειρηνευτική διαδικασία.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την κατάσχεση της γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, με τη Χάναν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να μιλά για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Το Ισραήλ κλέβει τη γη, ειδικά στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, θέλοντας να την προσαρτήσει. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας λόγος για μια πραγματική και αποτελεσματική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό μίας τέτοιας κατάφωρης και σοβαρής επίθεσης, που καταστρέφει όλες τις πιθανότητες για ειρήνη» δήλωσε.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της ΟΑΠ, μετέβη στην περιοχή με δημοσιογράφους και κατηγόρησε το Ισραήλ για κλοπή. «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι η κλοπή του 92% του νερού, η κλοπή του 92% της γης και το μεγαλύτερο αποικιακό καθεστώς» τόνισε και απέρριψε τη στρατηγική σημασία της κοιλάδας αυτής, την οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ΗΠΑ, των οποίων ο πρεσβευτής Νταν Σαπίρο εξόργισε το Ισραήλ τη Δευτέρα με τις επικρίσεις του για την ισραηλινή πολιτική στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε οποιαδήποτε ενέργεια επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε βαθιά ενώπιον της σημερινής πολιτικής του Ισραήλ σε σχέση με τους εβραϊκούς οικισμούς» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι θεμελιωδώς ασύμβατο με μία λύση των δύο κρατών και θέτει υπό αμφισβήτηση, ειλικρινά, τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για λύση δύο κρατών» δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε μέσω Twitter ότι η ανακοίνωση αυτή «μπορεί να υπονομεύσει τα σχέδια για την προώθηση της ειρήνης».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη Δευτέρα την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ», τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών δομών -συμπεριλαμβανομένων έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και τις κατασχέσεις.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που το Ισραήλ κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet