«Ja» από Βερολίνο στη συμφωνία, αλλά και “πονοκέφαλοι ανταρσίας”
Κόσμος

«Ja» από Βερολίνο στη συμφωνία, αλλά και “πονοκέφαλοι ανταρσίας”

Οι Γερμανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, με το «ja» να θεωρείται διασφαλισμένο αλλά το βλέμμα να στρέφεται στην ανταρσία από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες της παραμονής, οι αντάρτες από CDU/CSU έφτασαν τους 56 -δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου, και όχι διπλάσιοι, όπως ήθελαν κάποιες αναφορές στο Βερολίνο. Άλλοι τέσσερις βουλευτές σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Η υπερψήφιση του πακέτου θεωρείται δεδομένη: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καλέσει σε «ναι» και οι βουλευτές των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, όπως και οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι, αναμένεται να υπερψηφίσουν.

Για τη γερμανική υποστήριξη, δύο ήταν τα κεντρικά σημεία, βάσει των οποίων και η γερμανική κυβέρνηση εισηγείται το «ναι»: Η προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ -η οποία αναμένεται μετά την πρώτη αξιολόγηση, μετά από μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος όπως απαιτεί το καταστατικό του Ταμείου- και ο ταυτόχρονος αποκλεισμός ονομαστικού κουρέματος.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε στην έκκλησή του για «ναι» ότι και τα δύο τηρούνται με το πακέτο που έρχεται για ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει επανειλημμένα δείξει πως θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέσω επιμήκυνσης, που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετέχει αλλά δεν θα συνιστούν διαγραφή του ελληνικού χρέους. Αυτά αναμένεται να τονίσει και στην ομιλία του από το βήμα του Μπούντεσταγκ, μαζί με τη σημασία του πακέτου για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Υπό έλεγχο» προμηνύεται η ανταρσία

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την έναρξη της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου, 60 ήταν τα «όχι» από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Εάν ο αριθμός παραμείνει ο ίδιος, το «ναι» θα δοθεί μεν με απώλειες, οι οποίες όμως δεν θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετώπισε η Γερμανίδα καγκελάριος τον Ιούλιο. Και σίγουρα δεν θα φτάνουν τον αριθμό που φοβόταν η Μέρκελ -αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι έως και 120 βουλευτές ενδέχεται να έλεγαν «όχι» στη συμφωνία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε, πάντως, μόνο ένας επικριτής της συμφωνίας ο Κλάους Πέτερ Βίλς του CDU.

Το SPD ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη του προγράμματος από τους βουλευτές του και επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνει κίνητρα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» και επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, «κάτι που δεν θα διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση» όπως είπε.

Ο κ. Σνάιντερ τάχθηκε ακόμη και υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων που θα πρέπει να συζητηθούν τον Οκτώβριο.

Το κόμμα της Αριστεράς (Linke) ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε ότι ψηφίζοντας «όχι» το Die Linke ασκεί κριτική στην γερμανική κυβέρνηση.

«Εάν επρόκειτο να εξαρτηθεί η έγκριση από τις ψήφους μας, θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευτεί με εμάς και τότε το πακέτο θα είχε διαφορετική μορφή. Δυστυχώς όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Στην Ελλάδα θα ψήφιζα πάντα με ΄ναι΄ γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την εξαθλίωση των Ελλήνων. Άλλωστε εκβιάστηκαν, θα πρέπει να το πούμε και αυτό» σημείωσε.

Συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι.

«Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Άντον Χοφράιτερ και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες -ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

«Ναι» από Εσθονία και Ισπανία

Τα Κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Το μνημόνιο εγκρίθηκε και από κοινοβουλευτική επιτροπή της Αυστρίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet