Αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο μεταμνημονιακό Eurogroup – Όλα για τις συντάξεις
Οικονομία-Αγορά

Αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο μεταμνημονιακό Eurogroup – Όλα για τις συντάξεις

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε έως ότου «κληρώσει» για τις συντάξεις. Το βράδυ της επόμενης Δευτέρας, το Eurogroup θα λάβει την οριστική του απόφαση και στην Αθήνα υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως θ΄ ακουστεί το «ναι» και δεν θα ισχύσουν οι περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2019. Δύο μέρες αργότερα, άλλωστε, δηλαδή την επόμενη Τετάρτη (21/11), θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν και τη Βουλή προς ψήφιση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα αποτυπώνει και τις οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις.

Τα καλά μαντάτα για την Αθήνα ήρθαν από το Βερολίνο, όπου ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου, διέψευσε σενάρια ότι έβαλε «πάγο» στο ελληνικό αίτημα κατά τη συνάντησή του το Σαββατοκύριακο με τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τον ίδιο τρόπο, το Μαξίμου διέψευδε με οργισμένο τρόπο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» και συγκεκριμένα το σενάριο της περικοπής μόνον των «υψηλών» συντάξεων (π.χ. από 1.000 ευρώ και πάνω). Σενάριο το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Reader.gr, δεν είναι ξένο στην κυβέρνηση, αλλά συζητήθηκε στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ως plan B, σε περίπτωση που η κυβέρνηση συναντούσε «τοίχο» από την πλευρά των εταίρων.

Για «κατάργηση και όχι αναστολή του μέτρου μη περικοπής των συντάξεων» έκανε λόγο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Ραδιόφωνο 24/7). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε μάλιστα πως από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, «είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση μας θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών, θα διαψευστούν», σχολίασε.

Πάντως, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις χθεσινές δηλώσεις του επισήμανε με νόημα ότι η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και πως αυτό που προέχει είναι να μην τεθούν σε διακινδύνευση οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρακτικά, άλλωστε, αυτό που απομένει για την Αθήνα είναι να πείσει ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό – περίπου 300 εκατ. ευρώ – που προκύπτει στον προϋπολογισμό από τη μη περικοπή των συντάξεων και την ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ενώ με προσοχή παρακολουθούν και οι δύο πλευρές την υπόθεση των αναδρομικών, καθώς η πλήρης και καθολική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους ισοδυναμεί με δημοσιονομική βόμβα: το ποσό σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 12 δισ. ευρώ!

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet