Βερολίνο: Ο λαός αποφάσισε, θα συνεργαστούμε στενά με την νέα κυβέρνηση
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Βερολίνο: Ο λαός αποφάσισε, θα συνεργαστούμε στενά με την νέα κυβέρνηση

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε», είναι το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, αποφεύγοντας -σωστά- να σχολιάσει την επιλογή του και διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση για τις σημαντικές προκλήσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και του προσφυγικού.

Για την αναδιάρθρωση του χρέους παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας ότι ισχύουν στο ακέραιο και προσθέτοντας με νόημα ότι «θεωρούμε βεβαίως» ότι ένας πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία θα φροντίσει και για τη σωστή υλοποίησή της. Η Α. Μέρκελ θα συγχαρεί τον κ. Τσίπρα προσωπικά, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή» και τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα ως γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα σε χώρες εταίρους».

«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα. Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο δτην από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και στην πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, οι οποίες δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν την πλήρη ισχύ τους και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

«Οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας. Πρόκειται για ένα μείγμα από χρηματοδοτική βοήθεια και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλλει, ώστε η Ελλάδα να έρθει σε βιώσιμη πορεία. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός, θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας» προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει, «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί».

Τόνισε, πάντως, ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του. «Πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης», επανέλαβε.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet