Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018
Οικονομία-Αγορά

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018

Αμετακίνητος στη σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος ο Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Εurogroup, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη βιωσιμότητα του πριν το τέλος του προγράμματος το 2018.

Δηλώνει, ωστόσο, ανοικτός σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αναγνωρίζοντας ότι το δυσκολότερο θέμα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αισιόδοξος δήλωσε για πολιτική -τουλάχιστον- συμφωνία σήμερα, μετά και την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών από το EWG, καθώς η εκταμίευση της δόσης μπορεί τυπικά να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έκαναν τον πάντα αισιόδοξο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί να μετριάσει λίγο τις προσδοκίες του από το σημερινό Eurogroup, μιλώντας για συζήτηση που αν δεν μας οδηγήσει σε συμφωνία, θα μας οδηγήσει τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτή.

Είναι η ώρα αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα επιμένει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

«Αυτή τη φορά θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.

Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο Σόιμπλε

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EWG και λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα. Θα πάρουμε την έκθεση από τους θεσμούς και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση».

Εξέφρασε την ελπίδα «να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία», προσθέτοντας ότι «συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που είχαμε αποφασίσει τον Μάιο του 2016».

Όπως είπε, το θέμα της εκταμίευσης της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταιριάζει με τη δική μας, είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση που δεν θα βγάζει το ΔΝΤ από τους κανονισμούς του.

Ο Β. Σόιμπλε στάθηκε στα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλιστής Π. Γκάμπριελ και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου, απαντώντας και στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν συμφέρει τη Γερμανία ν’ απομονωθεί στο Eurogroup λόγω της στάσης της για το χρέος. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που συμφωνήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι…» σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια, όπως είπε. Ίσως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου.

Ό,τι είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε το δώσαμε… σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» τόνισε.

Εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική πλευρά για το τι πρέπει να γίνει, στη σκιά της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν ποσοστά ανάπτυξης για μετά από σαράντα χρόνια και αυτό δεν είναι εύκολο. Για 3 ως 5 χρόνια μπορούμε κάτι να προβλέψουμε, είπε.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι έχουν επενδυθεί πολλά και καλή θέληση για την επιτυχία της Ελλάδας.

Μοσκοβισί: Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία

Θετική είναι η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τα συμφωνηθέντα, που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo Εurogroup, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι’ αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. «Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», επιβεβαίωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Προσοχή συνιστά από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο και ότι η χώρα απολαμβάνει ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια των φθηνών δανείων διάσωσης που έχει λάβει.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση του χρέους και να εξετάσουμε όλες τις επιπτώσεις μιας πιθανής ελάφρυνσης του χρέους. Δεν θα πρέπει να δημιουργεί προηγούμενο», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Στην πιθανότητα το Eurogroup να αναβάλει την απόφαση για το χρέος αναφέρεται ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αλλά ίσως αναβάλει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε.

«Είναι δύσκολο να πούμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά ίσως να έχουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους να πηγαίνει για αργότερα» είπε ο Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet