Επιπλέον φόρος για εκπρόθεσμο ΦΠΑ
Οικονομία-Αγορά

Επιπλέον φόρος για εκπρόθεσμο ΦΠΑ

Επιπλέον φόρο θα χρεώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις. Θα υπολογίζει κατ’ εκτίμηση τον οφειλόμενο φόρο και θα στέλνει το ραβασάκι μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο μοναδικός τρόπος για να ακυρώσει ο φορολογούμενος τον κατ’ εκτίμηση φόρο θα είναι να δηλώσει τη δήλωση. Μάλιστα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη χθες στη Βουλή, ο φόρος αυτός θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τον κανονικό προκειμένου να αναγκαστεί ο φορολογούμενος, προφανώς σε κατάσταση σοκ, την επόμενη ημέρα από την ειδοποίηση του εκτιμώμενου φόρου να κάνει δήλωση. Όσο καθυστερεί θα είναι εις βάρος του, καθώς σε έναν εικονικό φόρο θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν πληρωθεί.

Η πρεμιέρα του νέου μέτρου δεν αποκλείεται να γίνει με τους φορολογουμένους οι οποίοι δεν υπέβαλαν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιανουάριο και είναι παράλληλα αντιμέτωποι με τα νέα αλλά άγνωστα στην τελική τους μορφή πρόστιμα.

Παράλληλα με τις αλλαγές στα φοροπρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να μελετά και μια μεταβατική περίοδο για την πλήρη ενεργοποίηση των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet