Εταιρείες Startups: Η «απάντηση» στην κρίση
Οικονομία-Αγορά

Εταιρείες Startups: Η «απάντηση» στην κρίση

Το περιοδικό Time αναφέρεται με δημοσίευμά του την Παρασκευή 21 Μαρτίου στην Ελλάδα και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων – start ups που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

Το περιοδικό αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: Τον Δεκέμβριο του 2012 δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης δημιούργησαν μαζί με τέσσερις φίλους τους την νέας τεχνολογίας εταιρεία «Workable» με έδρα το Ψυχικό, σε έναν όμορφο χώρο στον οποίο εργάζονται άνετα και χαλαρά και βοηθούν νέους επιστήμονες να βρουν εργασία σε πολλά σημεία του πλανήτη. Το γραφείο χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες είναι συνδεδεμένο μέσω δορυφόρου με το Λονδίνο, το Όρεγκον και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ και είναι η «γέφυρα» μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και δυσκολεύονται να βρουν εργασία και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.

Εταιρείες όπως η Workable χρηματοδοτούνται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα τέσσερα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που ιδρύθηκαν το 2012 και έχουν την οικονομική στήριξη της Ε.Ε. Τα ταμεία αυτά που είναι υψηλού χρηματοδοτικού ρίσκου έχουν αναλάβει να δίνουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Ελλάδα με απώτερο στόχο την πάταξη της ανεργίας και την παραμονή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Ένα από αυτά τα ταμεία, το Jeremie 2 χρηματοδότησε και την Workable. Το συγκεκριμένο ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 70% είναι κεφάλαια της Ε.Ε. και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες που επενδύουν στις νέες επιχειρήσεις.

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης που είναι εταίρος του συγκεκριμένου ταμείου δήλωσε ότι ο αρχικός στόχος του ταμείου να επενδύσει σε 30 τουλάχιστον νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015 φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί καθώς η ανάπτυξη των start up εταιρειών στη χώρα αποδεικνύεται ότι ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες.

Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ακόμα ότι στην Ελλάδα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων βρίσκεται σε άνθηση, η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιόλογη και όπως δήλωσε ο Νίκος Μωραϊτάκης, από τους δημιουργούς της Workable, όταν ξεκίνησε να «στήνει» την εταιρεία του οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «τρελό», όμως ο στόχος είναι να γίνει η αρχή και να σταματήσει η «διαρροή» ελληνικών εγκεφάλων στο εξωτερικό. Και αυτό φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται!

Τέλος, ο Tilly Kalisky, εταίρος στην επενδυτική Greylock IL, δηλώνει: «Πιστεύουμε πως υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές στην Ελλάδα». «Υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδεών σε ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με ανάλογα πρότζεκτ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να ανακαλύψει παντού εξαιρετικούς επιχειρηματίες και εταιρείες…».

Πηγή: www.bankwars.gr

Επεξήγηση: Startup εταιρεία/ εταιρεία εκκίνησης είναι μια εταιρεία, κοινοπραξία ή προσωρινός οργανισμός που έχει σχεδιαστεί για να αναζητήσει ένα επεκτάσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες γενικά δημιουργήθηκαν πρόσφατα, είναι στη φάση της ανάπτυξης και της έρευνας για τις αγορές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet