«Θετικός» προς την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε
Οικονομία-Αγορά

«Θετικός» προς την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε

Μέχρι τέλη Απριλίου εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα έχει συσταθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών δήλωσε:

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Κ. Χατζηδάκη ότι πρέπει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο να δρομολογηθεί πολύ γρήγορα. Δεν θα σας πω συγκεκριμένη μέρα αλλά πιστεύω ότι θα είναι εντός του τρέχοντος μήνα. Αν με είχατε ρωτήσει πριν από τρεις μέρες δεν θα μπορούσα να σας δώσω την ίδια απάντηση».

Η Γερμανία θα στηρίξει μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, εάν χρειαστεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος,τόνισε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τι είπε ο πρόεδρος του Eurogroup

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εντείνει τις προσπάθειές της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του σε τρία μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε για τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στον επόμενο έλεγχο της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της μείωσης φορολογικών συντελεστών, ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως «βγαίνοντας από την κρίση, νομίζω ότι μπορούμε να δίνουμε μικρότερη βαρύτητα στη λιτότητα».

Όμως πρόσθεσε ότι «το ερώτημα είναι αν υπάρχει επαρκές πλεόνασμα ώστε να μειωθούν οι φόροι ή να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για κοινωνικά θέματα και κοινωνικές ομάδες» και συνέχισε σημειώνοντας πως «την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη δώσουν η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποτιμήσουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην παρεκκλίνουμε από τον στέρεο προϋπολογισμό που έχει επιτευχθεί και να ξαναβρεθούμε σε προβλήματα. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να παραμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την πορεία και επί τη βάσει αυτής της συνεπούς πορείας να επιχειρήσει να διευρύνει το πλεόνασμα, να βρει χώρο για κοινωνικά μέτρα ή να μειώσει φόρους. Αλλά ας μην παρεκκλίνουμε από τον δρόμο του στέρεου προϋπολογισμού».

Ο πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι ο βιώσιμα ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για το εάν συνδέονται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους με ένα νέο πρόγραμμα δεν το απέκλεισε, απαντώντας «όχι απαραιτήτως».

Πάντως, ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε αν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό». Αναφορικά με το εάν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα θα επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι «απολύτως ανοιχτό. Δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου».

Για τη νέα ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ως λύσεις «τη μείωση επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων», ενώ το κατά πόσον είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος «θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet