Λεπτό προς λεπτό η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
Οικονομία-Αγορά

Λεπτό προς λεπτό η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

01:00 Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με tweet του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ – Δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν – Θα συνεχιστεί στις 12 το πρωί της Κυριακής.

00:32 Πολύ πιθανόν η τελική απόφαση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της Φινλανδίας να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

00:30 Σύμφωνα με πληροφορίες συντάσσεται το πρώτο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup. Θα γίνει διακοπή της συνεδρίασης και στη συνέχεια θα γραφτεί το τελικό ανακοινωθέν το οποίο θα γίνει γνωστό περίπου στις 4 το πρωί και θα παραπέμπει στη συνάντηση των ηγετών των χωρών – μελών του Eurogroup.

00:25 Τα ποσοστά των χωρών στον ESM: Γερμανία 27,1%, Γαλλία 20,4%, Ιταλία 17,9% Ισπανία 11,9%, Ολλανδία 5,7%, Βέλγιο 3,5%, ΕΛΛΑΔΑ 2,8%, Αυστρία 2,8%, Πορτογαλία 2,5% ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 1,8% και Ιρλανδία 1,6%

00:20 Σε κοινό μέτωπο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία, Γερμανία και Σλοβακία, σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όσα συμβαίνουν στο Eurogroup των Βρυξελλών. Στην άλλη πλευρά Γαλλία, Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Σύμφωνα με την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα.

00:15 Bild: Το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

00:04 Ο Φινλανδός δημοσιογράφος Jarno Hartikainen, ανταποκριτής της Kauppalehti στις Βρυξέλλες, γράφει ότι σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με το καταστατικό του ESM η απόφαση μπορεί να ληφθεί με τη συναίνεση του 85% των συμμετεχόντων κεφαλαίων. Πρακτικά δηλαδή η άρνηση της Φινλανδίας μπορεί να αποδειχθεί επουσιώδης

00:03 Πληροφορίεες κάνουν λόγο για ενόχληση Μέρκελ έναντι Ολάντ επειδή έστειλε τους Γάλλους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα για να βοηθήσουν στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης.

22:47 Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιταλός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει στη Μέρκελ ότι στο θέμα με την Ελλάδα πρέπει να υπάρξει λύση.

22:40 Ο Φιλανδός δημοσιογράφος Jarno Hartikainen, ανταποκριτής της Kauppalehti στις Βρυξέλλες γράφει ότι μετά το όχι του Ελσίνκι σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

1) Η φιλανδική κυβέρνηση θα αλλάξει την στάση της λόγω των πιέσεων.

2) Διάλυση της φιλανδικής κυβέρνησης.

3) Θα ενεργοποιηθεί πρόβλεψη του ESM (ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλειας από τον οποίο η Ελλάδα ζητά την εκταμίευση νέου δανείου) για λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία.

23:29 Σενάρια για απεμπλοκή από το πρόβλημα της Φινλανδίας που μπλοκάρει την απόφαση.

23:15 Συντάσσεται το κοινό ανακοινωθέν το οποίο, όπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι ούτε ναι ούτε όχι. Θα καλεί την Ελλάδα να νομοθετήσει άμεσα ορισμένα μέτρα.

22:22 Ενδεχομένως να υπάρξει απόψε μια μερική συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο.

22:20 Φινλανδική κρατική τηλεόραση: Η κυβέρνηση του Ελσίνκι είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμη κι αν μείνει μόνη της στο Eurogroup Το κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» απαιτεί να μην δοθούν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα.

21:30 Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει απόψε αποτέλεσμα.

21:18 Οι τελευταίες πληροφορίες: το Eurogroup ζητά περισσότερα από την Αθήνα, ίσως το θέμα πάει στη Σύνοδο της Κυριακής.

21:15 Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών δεν επιθυμεί πλέον ένα Grexit. Ποσοστό μικρότερο του 50% επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

21:10 Συνεχείς οι συσκέψεις στο Μαξίμου με φόντο το Eurogroup.

21:00 Spiegel: Στους Ευρωπαίους ηγέτες φαίνεται να μετατίθεται η απόφαση για την Ελλάδα.

20:19 Η διακοπή στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος για να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος, καθώς ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις οι υπουργοί Οικονομικών από τον Έλληνα ομόλογό τους.

20:11 Ο ανταποκριτής του Skynews στις Βρυξέλλες δηλώνει ότι το έγγραφο Σόιμπλε είναι μάλλον για γερμανική κατανάλωση.

20:10 Άλλη πηγή δηλώνει στο AFP ότι δεν συζητήθηκε στο Eurogroup η πρόταση της Γερμανίας.

20:01 Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, η ιδέα του Σόιμπλε (5ετές Grexit) υπάρχει στο τραπέζι και κυκλοφορεί. Απλώς δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

20:00 Διέκοψαν για δείπνο οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσουν αργότερα.

19:50 Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το κείμενο θέσεων του Σόιμπλε που δημοσιοποίησε η FAS.

19:45 Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εγγράφου Σόιμπλε για Grexit – Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε ένα τέτοιο σενάριο (5ετές Grexit)

19:42 Παππάς εξερχόμενος από το Μαξίμου: Θα πάνε όλα καλά.

19:37 Tagesspiegel: Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα στηρίξουν τυχόν νέο πρόγραμμα, εφόσον οι έλεγχοι για την εφαρμογή του είναι πολύ συχνοί.

19:36 Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί παιγνίδι πιέσεων τις αναφορές σε πενταετές Grexit- To πιθανότερο είναι ότι επιδιώκουν δέσμευση και σκληρή εποπτεία.

19:32 FAZ: επικαλείται έγγραφο του Σόιμπλε το οποίο αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να στηρίξουν ένα 3ο πρόγραμμα και προτείνει δύο δρόμους: είτε επιπλέον μεταρρυθμίσεις με διακομματική στήριξη, είτε 5ετή έξοδο από το κοινό νόμισμα με επιπλέον στήριξη από την Ε.Ε. (ανθρωπιστική βοήθεια κ.λπ.).

19:32 Eurogroup: Πιέσεις και διαρροές για πενταετές Grexit από τον Σόιμπλε – Φέρεται να πρότεινε φιλικό διαζύγιο.

19:26 Financial Times: Διχασμένο για την Ελλάδα το Eurogroup

19:25 Η κρατική τηλεόραση της Φινλανδίας μεταδίδει ότι η επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου είναι αντίθετη στις συζητήσεις για πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα

19:00 Ο ανταποκριτής των Sunday Times από τις Βρυξέλλες, Μπόγιαν Παντσέβσκι, επικαλούμενος πηγή της Ε.Ε., τονίζει ότι, το αν θα υπάρξει αύριο Σύνοδος Κορυφής, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του Eurogroup. Αρχικά, η Σύνοδος συνεκλήθη, ώστε να προετοιμάσει το Grexit.

18:50 Εν αναμονή στο Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες

18:30 Σύμφωνα με τη γερμανική FAS, ο Σόιμπλε προτείνει πενταετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα

18:28 O Ευκλείδης Τσακαλώτος κάθεται δίπλα στον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος τη Δευτέρα ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος του Eurogroup

17:50 Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν συζητούν κούρεμα χρέους, αλλά δεν αποκλείουν αναδιάρθρωση, σημειώνει ο πορτογάλος πρωθυπουργός

17:45 Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η κ. Γεννηματά είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι διατίθεται να μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες σε περίπτωση που διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής.

17:00 Οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος του 2018 ανέρχονται σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ σε 51,9 δισ. ευρώ.

Για χρεολύσια απαιτούνται 29,8 δισ. ευρώ, για τόκους 17,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πακέτο περιλαμβάνονται ποσά 7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 7,7 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» ασφαλείας για να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες.

Το ΔΝΤ στο τελευταίο του σενάριο εκτιμά ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως το 2018 θα είναι μόλις 2 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στην τριετία 9,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον αποφασιστεί να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από το ΕΣΜ θα απαιτηθούν 18-19 δισ. ευρώ. και τέλος για τις τράπεζες εξετάζεται το σενάριο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησής τους από τον ESM. Οι ανάγκες τους θα προσδιοριστούν αργότερα μετά τα stress test που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

16:50 O Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δίνει και τις προβλέψεις του: 60% να υπάρξει συμφωνία, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

16:45 Ο Ντε Γκίντος δεν έκρυψε την άποψη ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε προβλήματα στο θέμα της εμπιστοσύνης, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση

16:42 Ξεκίνησαν οι εργασίες του πιό κρίσιμου Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας

Πηγή: vimaonline

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet