Πρόστιμα και προσαυξήσεις από Τρίτη για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις
Οικονομία-Αγορά

Πρόστιμα και προσαυξήσεις από Τρίτη για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν σήμερα εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί και εκκαθαρισθεί 5.569.163 δηλώσεις, εκ των οποίων το 41,40%, ήτοι 2.305.751 δηλώσεις ήταν χρεωστικές και αντιστοιχούσαν κατά μέσον όρο σε φόρο 1.240 ευρώ. Συνολικά μέχρι και χθες παρέμεναν εκτός Taxis 150.000 δηλώσεις νομικών και φυσικών προσώπων.

Σήμερα, 31η Αυγούστου, εκτός από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων είναι και η τελευταία ημέρα για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις νομικών και φυσικών προσώπων. Όσα δε νομικά και φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σήμερα σε εφάπαξ καταβολή του φόρου θα λάβουν έκπτωση 2%.

Από αύριο Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται εκπρόθεσμα θα βαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανεξάρτητα από το εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό, τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν καθυστερημένα τις δηλώσεις τους θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ. Μάλιστα, εάν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα βαρύνεται και με προσαύξηση 0,73% ανά μήνα.

Για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ για τις μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις, ενώ εάν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα βαρύνεται με πρόστιμο 250 ευρώ για τα απλογραφικά και 500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία, αλλά και με την προσαύξηση 0,73% ανά μήνα υπερημερίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet