Στο τραπέζι του Eurogroup η «επόμενη μέρα», αλλά όχι το χρέος
Οικονομία-Αγορά

Στο τραπέζι του Eurogroup η «επόμενη μέρα», αλλά όχι το χρέος

Μια ακόμη κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία ξεκινά σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

Συνεδριάζει το Eurogroup, στη σκιά αντιφατικών δηλώσεων για το αν η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή ή με εποπτεία, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι πλειστηριασμοί που διεξάγονται μεν ηλεκτρονικά, με αντιδράσεις όμως που βαίνουν κλιμακούμενες, είναι ένα από τα σημεία αιχμής που αναμένεται να απασχολήσουν το αυριανό Eurogroup, καθώς ενώ ζητείται η επέκτασή τους, το πολιτικό κόστος αποτελεί ένα σοβαρό διακύβευμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Την περασμένη Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018,  ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι ενδεχομένως το θέμα του χρέους να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να προωθηθεί στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια (26 Απριλίου).

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μετά την αναχώρηση των δανειστών από την Αθήνα, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα ενεργειακά και το θέμα της διαιτησίας στα εργασιακά.

Την ίδια στιγμή και ενώ ως το Eurogroup του Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει να κλείσει και τις 88 εκκρεμότητες για να τελειώσει η τέταρτη αξιολόγηση, ο τρόπος με τον οποίο θα βγει η Ελλάδα από τη μνημόνια απασχολεί όλες τις πλευρές.

Και όπως φαίνεται η γραμμή δεν είναι κοινή. Ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, και ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, τάσσονται υπέρ της εποπτείας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις αγορές, καθώς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την Τετάρτη 14 Μαρτίου έκδοση δωδεκάμηνου εντόκου γραμματίου, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δρομολογεί νέα επάνοδο στις αγορές, αντικαθιστώντας τις εκδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που διενεργούσε από το 2014, με εκδόσεις δωδεκάμηνων τίτλων.

Η συγκυρία είναι θετική για μια τέτοια έκδοση καθώς το ρίσκο χώρας είναι περιορισμένο. Η τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010 και αυτά έφεραν απόδοση 4,85%.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet