Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα παρουσιαστεί το Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα παρουσιαστεί το Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης

Πριν το EuroWorking Group της 11ης Απριλίου θα είναι έτοιμο το Αναπτυξιακό Σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας βάσει του προγραμματισμού της κυβέρνησης με στόχο να παρουσιαστεί στους ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της 27ης Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος, το σχέδιο θα είναι «ολιστικό», που σημαίνει ότι το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Επισημαίνει δε, ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το μοντέλο που κατέρρευσε το 2010, το οποίο δεν είχε σύμμαχο την κοινωνία και δεν αντιμετώπιζε με σοβαρό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που είναι η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο αγροτικός τομέας. Επίσης, όπως δηλώνει ο υπουργός, «είναι σημαντικό να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος».

Κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση του σχεδίου θα δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στην «αναπτυξιακή τράπεζα», καθώς και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες, λόγω του σημαντικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το σχέδιο θα βασίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει ψηφιστεί τον Μάιο 2017 και θα συζητηθεί με τους θεσμούς πριν από το νέο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2019- 2022. Το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί στους εταίρους, τις αγορές και την κοινωνία, θα είναι ότι η χώρα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα αποτελεί «ιδιοκτησία» της, με αλλαγή προσανατολισμού προς τη στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος από την αρχή των μνημονίων.

Έτσι, εκτός από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, θα υπάρχουν και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση (για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας), καθώς και στους τομείς της υγείας και της παιδείας για τη βελτίωση της ζωής των νοικοκυριών.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και δεν μπορεί να συνεχιστεί το μοντέλο ενίσχυσης μόνον των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λογική ότι αυτές θα δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι θα είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ακόμη και μέσω του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να υπάρχουν οφέλη και για τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές που συνδέονται με την υπό πώληση κρατική επιχείρηση.

Για τη στήριξη της κοινωνίας, το σχέδιο θα έχει επίσης δύο βασικά σκέλη: Την αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά και με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, αλλά και χωρίς να θιγεί η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, όπως άλλωστε ζητούν οι θεσμοί. Και τη μείωση των φορολογικών βαρών κατά 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την περίοδο 2019- 2022. Στο σχέδιο δεν θα εξειδικεύεται η μείωση των φόρων, δεδομένου ότι έως το τέλος Απριλίου δεν θα έχουν διεξαχθεί οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας το 2017 και το 2018.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet