Συμψηφισμός ΦΠΑ: Τι πρέπει να ξέρουν οι επαγγελματίες
Οικονομία-Αγορά

Συμψηφισμός ΦΠΑ: Τι πρέπει να ξέρουν οι επαγγελματίες

Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να καταβάλουν στο δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει θα δώσει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, 830.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους (2013). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ και υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις.

Για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων ο Γιάννης Στουρνάρας θα καταθέσει διάταξη στη βουλή η οποία θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες στο δημόσιο με τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης.

Σήμερα ο συμψηφισμός γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Η νέα διάταξη θα προβλέπει πως ο ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες στο δημόσιο θα μπορεί να συμψηφίζεται με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, αλλά θα προβλέπει πως ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται εφεξής με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet