Συνταξιούχοι έλαβαν τα αναδρομικά και «με τη σφραγίδα» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Οικονομία-Αγορά

Συνταξιούχοι έλαβαν τα αναδρομικά και «με τη σφραγίδα» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Νέα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημιουργεί υπόθεση δύο συνταξιούχων της ΔΕΗ οι οποίοι είχαν προσφύγει ζητώντας να τους επιστραφούν ποσά από τις συντάξεις τους που είχαν περικοπεί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στους δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο εδώ υπάρχουν δύο νέα δεδομένα:

Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ: Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Δεύτερον, για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων, Κώστας Πράπας, «τα δυο μέλη μας πρωτόδικα δικαιωθήκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματα τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση…Και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες… από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015».

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως επισημαίνει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet