ΔΝΤ: Συμμετέχουμε με όρους στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις
Οικονομία-Αγορά

ΔΝΤ: Συμμετέχουμε με όρους στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση του Ταμείου πως η Ελλάδα χρειάζεται «ισχυρή πολιτική μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους», λέγοντας πως όταν εκπληρωθούν οι δύο προϋποθέσεις, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, «και συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά». Όσον αφορά την πρόταση για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι παραμένει υπό εξέταση από το Ταμείο.

Επιβεβαίωσε δε πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός.

Αναφερόμενος ειδικά στο Ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συζητήσει είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε.

Δεν θέλουμε να φύγουμε από το πρόγραμμα

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά, αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet