Για 60 χρόνια “αντέχουν” ακόμη οι αγροτικές καλλιέργειες
Print Friendly, PDF & Email
Περιβάλλον

Για 60 χρόνια “αντέχουν” ακόμη οι αγροτικές καλλιέργειες

Το κατάλληλο έδαφος υψηλής ποιότητας για καλλιέργεια  αναμένεται να εξαντληθεί μέσα στα επόμενα 60 χρόνια, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί υποβάθμισής του, προειδοποιεί αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη Μαρία-Ελένα Σεμέδο, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου το ένα τρίτο του εδάφους του πλανήτη έχει ήδη υποβαθμιστεί, ενώ η παραγωγή τριών εκατοστών ποιοτικού εδάφους μπορεί να διαρκέσει έως και 1.000 χρόνια.

Με τον όρο υποβάθμιση του εδάφους οι ειδικοί εννοούν όλες τις ζημιές που υπόκειται χάρις στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών μεθόδων που κάνουν χρήση μεγάλου αριθμού χημικών, του φαινομένου του θερμοκηπίου, και της αποψίλωσης που προκαλεί διάβρωση του εδάφους.

«Το έδαφος αποτελεί τη βάση της ζωής», δήλωσε η Σεμέδο, αναπληρωτής γενική διευθύντρια φυσικών πόρων του FAO. «Περίπου το 95 τοις εκατό των τροφίμων μας προέρχεται από το έδαφος», πρόσθεσε.

Εάν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, η συνολική έκταση καλλιεργήσιμης και παραγωγικής γης το 2050 θα είναι τρεις φορές μικρότερη από τα επίπεδα του 1960, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, που λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τις τάσεις αύξησης του πληθυσμού και της διάβρωσης του εδάφους. Άλλα στοιχεία από περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι κάθε λεπτό χάνονται εκτάσεις ισοδύναμες με τριάντα γήπεδα ποδοσφαίρου, κυρίως εξαιτίας της εντατικής καλλιέργειας.

Εξάλλου το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση άνθρακα και το φιλτράρισμα του νερού. Όσο περισσότερο έδαφος καταστρέφεται, τόσο λιγότερος άνθρακας απορροφάται, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να γίνεται πιο θερμός και να επιδεινώνεται η κατάσταση του εδάφους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet