Αρχές Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
zougla.gr
Πολιτική

Αρχές Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και υποδείξεις προς την Άγκυρα να επιδείξει συμμαχικό πνεύμα, καθώς τόσο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, στις επαφές τους με τον πρόεδρο Ερντογάν, επισήμαναν την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συνεννόησης σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης.

Μάλιστα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε λόγο και για πρόοδο στις τεχνικές συνομιλίες των στρατιωτικών κλιμακίων, που σε κάθε περίπτωση συνιστά παράλληλη εξέλιξη με τις σκοπούμενες διερευνητικές επαφές.

Όσον αφορά στην ελληνική πλευρά, θα πάει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα που θα αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν αποκλείεται, πάντως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Τουρκία να βάλει και άλλα θέματα στη συζήτηση, κάτι που είχε επαναλάβει και σε προηγούμενες επαφές με την Αθήνα και το οποίο ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να συζητήσει.

Τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή και ο κ. Τ. Ετσιγές, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αμφότεροι έμπειροι σε τέτοιες συζητήσεις. Τα πρόσωπα που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για τον διάλογο είναι η κ. Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Hurriyet κάνει λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Αυτό είναι ωστόσο κάτι που η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να μην το έχει θέσει ως αίτημα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet