Α. Σαμαράς: «Δεν υποχωρούμε για το πρωτογενές πλεόνασμα»
Πολιτική

Α. Σαμαράς: «Δεν υποχωρούμε για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Στην απόφαση για διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες φέρεται πως επιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας με την τελευταία να πιέζει τόσο για να μειωθεί το ποσό που θα μοιραστεί, όσο και για να αλλάξει κατεύθυνση και να διατεθεί με αναπτυξιακή διάσταση.

Η τρόικα την Τρίτη 11 Μαρτίου έβαλε «φρενο» στη διανομή του πλεονάσματος του 2013.

Σ. Κεδίκογλου : «Αν η τρόικα επιμείνει, θα επιμείνουμε κι εμείς»

«Το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων έχει κλείσει», δήλωσε μιλώντας την Τετάρτη 12 Μαρτίου στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Με αφορμή τη σημερινή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «έχουμε ισχυρά επιχειρήματα που εδράζονται στις θυσίες των Ελλήνων που κατάφεραν ένα μεγάλο θαύμα».

«Θα φτάσουμε στη σωστή, στην καλύτερη για την Ελλάδα συμφωνία», υποστήριξε.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η τρόικα επιμείνει στις θέσεις της, απάντησε: «Θα επιμείνουμε κι εμείς… Έχουμε την άνεση του χρόνου να διαβουλευτούμε αποτελεσματικά και να πετύχουμε τον στόχο μας».

Οι εξελίξεις της Τρίτης 11 Μαρτίου
Αγρίεψε η τρόικα…

Αγρίεψε η τρόικαΜετωπική είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η τριμερής ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι ο μόνος τρόπος για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 είναι να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το (επιπλέον του στόχου) πλεόνασμα του 2013.

«Δεν αλλάζει ότι θα δοθεί το 70% της υπέρβασης» απάντησε το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαρτίου κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος όμως έσπευσε να διευκρινίσει επιβεβαιώνοντας (εμμέσως πλην σαφώς) τη διάσταση απόψεων: «Αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η τρόικα. Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Ο ίδιος έθεσε μια ακόμη παράμετρο λέγοντας ότι «η τρόικα ζητάει η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 να διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014». Πιο απλά για η τρόικα απαιτεί να υπάρξει στο στόχο για το πλεόνασμα και το 2014! Ετσι, σύμφωνα με την τριμερή η διανομή θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις για την επίτευξη των στόχων του 2014…

Που θα μοιραστεί

Παρά τις αντιρρήσεις η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, ακόμη και μονομερώς όπως λένε κάποιες πηγές. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι πέρα από όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για διανομή σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ. ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί και για αναπτυξιακές δράσεις.

Την Πρωταπριλιά, όλα θα είναι…μέλι – γάλα με την Τρόικα

Η κυβέρνηση επιμένει στην εκτίμησή της ότι η εκταμίευση της δόσης των 8,9 δισ. ευρώ θα γίνει το αργότερο στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα ενώ δεν αποκλείει η απόφαση να ληφθεί και νωρίτερα .

Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις πιέσεις της τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ που ήλθε σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγεί: «Ξεκινήσαμε από το 60% των συστάσεων του ΟΟΣΑ φθάσαμε στο 80% και τώρα θα κλείσουμε στο 85%. Είναι πάρα πολλά, οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις ιδιομορφίες της χώρας στην οποία απευθύνονται. Το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε από το γάλα και το ψωμί». Η κυβέρνηση επιμένει σε δύο ακόμη θέματα: πρώτον ότι το ύψος του πλεονάσματος θα πλησιάσει τις δικές της προβλέψεις και ακολούθως διαμηνύει προς την πλευρά των δανειστών ότι θα το διανείμει στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις όπως έχει υποσχεθεί και δεν θα το δεσμεύσει για την κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 ή 2016 όπως ζητά η τρόικα. Συμπέρασμα: πολιτικά θα αντιμετωπιστεί η περίπτωση της Ελλάδας, καθώς… οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και μία στάση πληρωμών, κανένας δεν την θέλει στην Ε.Ε.. Τα όσα η τρόικα επιθυμεί, θα επανέλθουν υπό άλλη μορφή στο τραπέζι, τον Ιούνιο…

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet