“Ζυμώνεται” το νέο υπουργικό συμβούλιο
Πολιτική

“Ζυμώνεται” το νέο υπουργικό συμβούλιο

Πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αρκετά μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ωστόσο δεν θα λείψουν και οι καραμπόλες.

Η ορκωμοσία των υπουργών θα πραγματοποιηθεί το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ πιθανότατα και ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές. Τα χαρτοφυλάκιά τους αναμένεται να διατηρήσουν ο Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας) και η Όλγα Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος).

Η πρώτη καραμπόλα αναμένεται να γίνει αναφορικά με τη θέση του προέδρου της Βουλής, καθώς ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Βούτση, του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του Θοδωρή Δρίτσα, στην περίπτωση που εκείνος δεν θελήσει να παραμείνει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το Mega, σε αυτήν εμπλέκεται και το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, που αν και είναι έτοιμος να παραμείνει στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αν ο κ. Βούτσης γίνει πρόεδρος της Βουλής, τότε θα μετακινηθεί στο Εσωτερικών.

Πιθανή θεωρείται η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Ρόλο – κλειδί στην παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος αναμένεται να έχει ο Νίκος Χουλιαράκης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτές τον Δημήτρη Μάρδα και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ στο υπουργείο Εργασία θα βρεθεί εκ νέου ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στις θέσεις τους εκτιμάται πως θα παραμείνουν, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Παναγιώτης Νικολούδης (υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς) και ο Γιάννης Τσιρώνης (υπουργός Περιβάλλοντος).

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την παραμονή στην κυβέρνηση υπηρεσιακών υπουργών, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.

Άγνωστο παραμένει εάν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση ως αναπληρωτής υπουργός, με τις πληροφορίες να τον θέλουν είτε αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είτε να αποκτά ρόλο στο υπουργείο Παιδείας, όπου όμως ακούγεται και το όνομα του Κώστα Γαβρόγλου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν και σκέψεις για τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ρόλος αναζητείται και για τον Δημήτρη Βίτσα, ενώ δεν αποκλείεται το «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Φώτη Κουβέλη να οδηγήσει στην αξιοποίηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Τέλος, θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να έχουν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet