Θεσμικό ρήγμα μεταξύ ΠτΔ και Προέδρου της Βουλής
Πολιτική

Θεσμικό ρήγμα μεταξύ ΠτΔ και Προέδρου της Βουλής

Με νέα δήλωση επανέρχονται κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς απάντηση στους ισχυρισμούς της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος και τα περί «ακυρότητας» της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Με δεύτερη κατά σειρά τοποθέτησή τους, ύστερα από νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, οι κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν: «Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα».

Οι ίδιοι κύκλοι επανέλαβαν επίσης τη θέση που διατύπωσαν νωρίτερα το πρωί: «Ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ό,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, ΄ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες΄».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο τη Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατηγόρησε μπροστά στις κάμερες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για θεσμικό ατόπημα διότι δεν προηγήθηκε όπως επιτάσσει το Σύνταγμα ενημέρωση της προέδρου της Βουλής πριν την ανάθεση των διερευνητικών εντολών.

Η ίδια δήλωσε ότι παρά την απόπειρά της το πρωί να επικοινωνήσει με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο δεν κατέστη εφικτό να του μιλήσει παρά μόνο αφότου ο Πρόεδρος ανέθεσε την εντολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν την ενημέρωσε ως όφειλε θεσμικά πριν δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις. «Αποτελεί θεσμικό ολίσθημα ότι όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα στις 11:30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα» ανέφερε σε δήλωσή της που διανεμήθηκε και γραπτώς.

«Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης, η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής, όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση”.

Στην κόντρα παρενέβη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφενός για να κατηγορήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι γελοιοποιεί τους θεσμούς και συμπράττει στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, αφετέρου για να χαρακτηρίσει την Ζ. Κωνσταντοπούλου «απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής».

Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε: «Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα, υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποίει τους θεσμούς. Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής.

»Η οποία, σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης».

Η πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενη το άρθρο 37 του Συντάγματος, υποστηρίζει ότι «χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή, σχετικά με την παραίτηση της κυβέρνησης, και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή, που για άλλη μία φορά δοκιμάζει τη συνταγματική νομιμότητα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου συγκάλεσε για το απόγευμα του Σαββάτου (στις 18:00) τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην κοινοβουλευτική Διαύγεια, αντικείμενο της Διάσκεψης είναι ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet