Προβληματισμένος ο Προκόπης Παυλόπουλος για το σύνταγμα της ΠΓΔΜ
Πολιτική

Προβληματισμένος ο Προκόπης Παυλόπουλος για το σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Τον προβληματισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προξενήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διατύπωση της αναθεωρητικής τροπολογίας του άρθρου 36 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που υιοθετήθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή», η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης παραπέμπει, έστω και εμμέσως, στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι που ενισχύει την πάγια άποψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου περί ρητής και έγγραφης δέσμευσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει – ούτε θα μπορούσε, κατά το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίζει – κάποια εθνότητα, αφού ο όρος «nationality» σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα. Το άρθρο 36 μιλάει για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική» ταυτότητα. Στις τροποποιήσεις που προτείνονται στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί «στο εξωτερικό», αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών».

Βασική αλλαγή στην οποία προχωρούν τα Σκόπια είναι η προσθήκη του πλαισίου της συμφωνίας της Αχρίδας του 2001 στο προοίμιο του συντάγματος της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως μετά τις πιέσεις των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Το πλαίσιο της Αχρίδας και η πρώτη από τις συνελεύσεις της ASNOM το 1944 θα αποτελούν τη νέα αναφορά στην ιστορική παράδοση της χώρας. Μάλιστα, στην περίπτωση της ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας»), όπως έχει συμφωνηθεί και με την ελληνική πλευρά, θα γίνουν αλλαγές ώστε να αναφέρεται μόνο η διακήρυξη του 1944 και όχι οι στόχοι της, που υποδηλώνουν αλυτρωτικές επιδιώξεις.

Για αναληθή εικόνα κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά του, σε σχόλιο – στον απόηχο δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» που κάνει λόγο για προβληματισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη διατύπωση του άρθρου 36 του συντάγματος της ΠΓΔΜ – προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά το σχόλιο της κυβέρνησης:

«Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα, καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49.

»Στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος».

Να σημειώσουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων, η οποία θα γίνει ώστε να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, με ψηφοφορία που απαιτεί απλή πλειοψηφία (61 ψήφοι), έχει οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου. Περίπου ακόμη έναν μήνα αναμένεται ότι θα διαρκέσει και η διαδικασία έως την τρίτη και οριστική ψηφοφορία για την έγκριση του νέου συντάγματος, με αυξημένη πλειοψηφία (80 ψήφοι). Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η Βουλή της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet